Radno mjesto osigurala pred kućnim vratima

Za razliku od brojnih mladih ljudi, koji nakon sticanja fakultetske diplome, godinama uzaludno čekaju posao, dvadesetsedmogodišnja Amra Hurić iz bugojanskog naselja Vesela, odlučila je radno mjesto osigurati pred kućnim vratima.

Ova diplomirana agronominja sa svojom porodicom, danas na dvije hiljade metara kvadratnih proizvodi cvijeće, rasad i povrće.

Ova mlada žena, uspješna košarkašica, na nagovor oca, umjesto fakulteta sporta, završila je agronomiju,a stečenim znanjem, osigurala je radno mjesto u ovom malom raju.I nije se pokajala. Porodična tradicija u uzgoju cvijeća, započeta skromnim sredstvima u malom plasteniku, osigurala je početni kapital, a potom i proširenje i izgradnju savremenih plastenika, za proizvodnju cvijeća i povrća, tokom cijele godine.

“Ima truda, ima ulaganja, odricanja svega, ali zadovoljna sam, sama sam, hajmo reći, svoj gazda, radim koliko mogu, ali za svoj trud isplati se, vidim svoj uspjeh, vidim  također, kroz neku ljubav koju osjećam prema cvijeću, ja sam ispunjena”, kaže Amra Hurić vlasnica porodičnog biznisa.

Nakon samo nekoliko godina u poslu u kojem su još četiri člana njene porodice, odlasci na pijace su se prorijedili, jer najveći dio proizvodnje, prodaju praktično u plastenicima.

Ne krije zadovoljstvo činjenicom da im cvijeće i povrće osigurava solidnu godišnju plaću.

Stoga nimalo ne čudi što će njenim stopama i mlađa sestra, koja uz stečeno praktično znanje u plasteniku, ove godine upisuje agronomiju.

“Ja sam ovdje, što se kaže, od malih nogu, radim cijelo vrijeme i upućena sam baš, i sestra radi sa mnom”, rekla je Dženana Hurić, buduća studentica agronomije.

I dok s ljubavlju, objašnjava da ovaj posao nema radnog vremena, Amra svojim vršnjacima, koji imaju dilemu da li otići ili ostati u ovoj zemlji poručuje: “Sa istom količinom rada koji se radi van granice, da se radi kod nas imali bismo iste prihode, znači da li smo mi negdje na zapadu ili BiH, ako radimo i trudimo se ostvarit ćemo iste ciljeve”.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply