Radnicima Konzuma u BiH ne produžavaju se ugovori o radu?! Sastanak u BiH zbog afere “Agrokor”

Dijelu radnika Konzuma u Bosni i Hercegovini sa kratkoročnim ugovorima u posljednjih mjesec dana ugovoi nisu produženi, izvijestila je BHT, prenosi Indikator.ba.

No, o tome ni radnici ni sindikati u ovoj kompaniji javno ne žele govoriti, kao ni u Upravi Konzuma. Svi čekaju rasplet situacije oko Agrokora u Hrvatskoj. Iz strukovnog Sindikata u Sarajevu, međutim, optimisični su da neće biti otpuštanja. – U kontaktima koje imam sa menadžmentima u Sarajevu i Zagrebu dosad su sve obaveze prema radnicima i dobavljačima ispunjene. To je pozitivno i ja se nadam da će se taj trend nastaviti, kaže Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata prehrambene industrije BiH.

Na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru bilo je riječi i o uticaju krize u Agrokoru, na tržišta u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je razgovarao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem o krizi u ovom koncernu. Ivanić je izjavio kako se nada da će dobavljači iz BiH biti tretirani kao i dobavljači u Hrvatskoj.

Agrokorove kompanije dužne su dobavljačima u BIH oko 450 miliona KM, a prema svim dobavljačima u regiji 2,5 mlrd eura. Ekonomski analitičar Admir Čavalić uvjeren je kako je Agrokor previše važan kako bi Hrvatska pustila da propadne, te se nada će se na tom tragu pronaći rješenje i za kompanije iz BiH. – Kada govorimo o radnim mjestima, ako dođe do većih restruktuiranja ne očekujem da bi trebalo doći od većih otkaza. Ipak je riječ o privatnoj kompaniji i aposlutno sam uvjeren da nema viška zaposlenih i tehnološkog viška, smatra Čavalić.

On ističe kako je na leđa dobavljača pao najveći teret poslovanja Agrokora. – Ukupno trećina svih dugovanja Agrokora odnosi se na dug prema dobavljačima što znači da su dobavljači u najvećoj mjeri trpili teret poslovanja Agrokora, istakao je Čavalić.

N1 saznaje: Sastanak u BiH zbog afere “Agrokor”

Početkom iduće sedmice, kako N1 saznaje, trebao bi biti održan sastanak premijera Federacije Bosne i Hercegovine, predstavnika Spoljnotrgovinske komore BiH, ambasadora Hrvatske u BiH, te članova uprave Agrokorovih kćerki-firmi u BiH.

Sastanak se organizuje radi uvida u situaciju na tržištu u BiH, za N1 je potvrdio potredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić.”Ono što sam ja razgovarao sa premijerom Novalićem da ćemo mi već u ponedjeljak organizovati sastanak sa voditeljima, odnosno predstavnicima ili izvršnim tijelima, upravom u BiH od strane Agrokora i da vidimo kolike su te obaveze, kako i na koji način možemo napraviti korak da idemo dalje. Ja mislim da u ovom momentu ne treba dizati paniku jer nijedan proizvođač iz BiH ili neko ko radi uslužne djelatnosti za Agrokor nije se obratio Vanjskotrgovinskoj komori BiH sa težnjom ili traženjem da se zaštite njegova prava, što znači, još nije to alarmantno, ali pratimo situaciju iz sata u sat da vidimo kakva su to dešavanja. Ono što bih poručio za naredni period našim dobavljačima je da naprave nove ugovorne odnose i da se osiguraju naplatnim sredstvima, da li garancijama banaka ili nečim drugim, kako ne bi bili oštećeni za budući period”, rekao je Bojić za N1.

Iz Vlade Federacije BiH potvrdili su za N1 da su u toku analize o poslovnim centrima i firmama kompanije Agrokor u BiH, posebno Konzumima, te da je još rano za precizne podatke o mogućim negativnim implikacijama. Nije izvjesno hoće li federalni ministri na sutrašnjoj sjednici raspravljati o ovoj problematici.

Iz ove institucije za N1 su naveli da će se, najvjerovatnije, inicijativom obratiti i Savjetu ministara BiH kako bi se napravila svojevrsna analiza na nivou države, s obzirom da kćerke-firme Agrokora posluju u oba bh. entiteta.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić ranije je govorio o aferi Agrokor koja potresa Hrvatsku i mogućim implikacijama na Bosnu i Hercegovinu s obzirom da u našoj zemlji posluje nekoliko firmi ove kompanije među kojima je i Konzum.

“Hrvatska je na nogama zato što je tamo 85 posto događaja i preduzeća. U BiH 36 posto tržišnog kolača je u rukama Konzuma, lider je Bingo sa 42 posto. Mnogo veći problem je sa dobavljačima, negdje oko 450 miliona KM. Konzum ima imovinu ukoliko bi se bilo šta dogodilo”, izjavio je Novalić.

Konzum reagovao na navode da ne produžuje ugovore radnicima

Konzum d.o.o. Sarajevo redovno posluje i nema neizmirenih obaveza prema državi, saopšteno je iz Konzuma za N1.Najmanje je osam kćerki-firmi Agrokora, koje posluju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sve one, prema zvaničnim podacima, uredno izmiruju obaveze prema državi. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su nam potvrdili da, zaključno sa 30. martom, niti jedna Agrokorova firma nema dugovanja po osnovu PDV-a.

Agrokor ima razgranatu mrežu kćerki-firmi. Samo u Sarajevu je registrirano pet kompanija, i to: PIK VRBOVEC, ZVIJEZDA, KONZUM, VELPRO i SUPER KARTICA. U Grudama je registrirana firma AGROKOR-ZAGREB doo, a u Čitluku LEDO doo. SARAJEVSKI KISELJAK DD je također u vlasništvu Agrokora. Prema našim saznanjima, sve te firme su samo u prošloj godini platile PDV-a više od 20 miliona maraka. Od toga najviše Konzum, preko 8 miliona, Sarajevski Kiseljak šest, i Ledo Čitluk više od četiri miliona.

I u Poreznoj upravi Federacije BiH su nam također potvrdili da Konzum nema poreznih dugovanja.

Međutim, pojedini mediji su prenijeli informaciju da jednom broju radnika Konzuma u BiH, sa kratkoročnim ugovorima, u posljednjih mjesec dana nisu produženi ugovori. Iz Konzuma su kategorički odbacili ove medijske navode kazavši da su za ovu firmu “radnici na prvom mjestu”.

“Konzum d.o.o. Sarajevo redovno posluje i nema neizmirenih obaveza prema državi, te u odnosima s dobavljačima i poslovnim partnerima nije bilo značajnih promjena. Zaposlenici su Konzumu uvijek na prvom mjestu, te kao i do sada činimo sve da zaštitimo njihov interes, te osiguramo i nastavimo nesmetano poslovanje”, rečeno je za N1.

Možda vam se svidi

Leave A Reply