Radnici u BiH konačno se bude: “Dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija”

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Vlasnici objekata su prisiljeni da daju puno veće plaće i naknade u odnosu na ranije godine.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za zapošljavanje, na biroima širom Federacije BiH evidentirano je 308.433 nezaposlenih.

Najviše je medicinskih sestara/tehničara, gimnazijalaca te ekonomskih tehničara, a među onima s visokom stručnom spremom, prednjače diplomanti političkih nauka, ekonomisti i pravnici. Manjak je radne snage u ugostiteljstvu te u tekstilnoj i drvnoj industriji.

Pokazalo se to tokom redovne komunikacije sa poslodavcima, koju Zavod obavlja u okviru svojih aktivnosti.

“Pojačana je potražnja i za komercijalistima, trgovcima, variocima, CNC operaterima i vozačima”, naveli su iz Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Da na našem tržišu zaista nedostaje radne snage, na šta stručnjaci stalno upozoravaju, govori hrpa oglasa na društvenim mrežama.

Prava pomama, pogotovo u Hercegovini, vlada za kuharima, konobarima, šankerima, sobaricama, spremačicama. Zbog nedostatka tih radnika, ugostitelji su na mukama i prisiljeni su na davanje mnogo većih plata u odnosu na prethodne godine, piše “Avaz“.

I vlasnicima suvenirnica sve je teže naći radnika. Kako se požalio vlasnik jedne radnje u Mostaru, dnevnica od 25 KM za jednu smjenu postala je mizerija.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

avatar