Radnica u banci “ojadila” klijente: Skidala im novac sa računa da bi vratila kredit

Glavna blagajnica u vršačkoj ekspozituri jedne banke u Vršcu V. D, punih devet godina skidala je novac sa računa klijenata, uzimala ga za sebe i njima popunjavala rupe u kućnom budžetu, a ukupno je uzela 93.000 eura i 777.584 dinara.

Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno – jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primijetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da ‘dopuni’ njegov račun. Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje dio novca, zaposleni u Odjeljenju za kontrolu mreža počeli su da istražuju.

Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odjeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 eura, 4.340 eura, 9.130 eura. Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 eura. Oštetila je ukupno desetak klijenata. Blagajnica je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala.

Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego dio po dio. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže.

Banka je, nezvanično se saznaje, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila 23.930 eura.

Možda vam se svidi

Leave A Reply