Radar za samo tri sata “upecao” 493 brza vozača

Da veliki broj vozača ne mari za ograničenje brzine, svjedoče četiri neumorna “dual” radara koja dnevno širom Srpske snime na stotine prekršaja, a neslavni rekord zabilježen je na dionici u banjalučkom naselju Karanovac, gdje su za samo tri časa evidentirana 493 prekoračenja brzine.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS kažu da su četiri pomenuta radara za devet mjeseci ove godine ulovila 19.892 vozača koja nisu poštovala ograničenje brzine.

Ističu da su dva nova mobilna radara “Redfedž NK7-LDž”, koje je sredinom ljeta nabavila Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, a koji su predati u vlasništvo MUP-a, u septembru evidentirala 2.554 prekoračenja brzine vozila na području policijskih uprava Doboja i Bijeljine.

Dva prethodno nabavljena radarska uređaja, koja takođe koristi MUP, od početka januara do oktobra snimila su 17.338 vozača koji nisu poštovali propise.

“Najveći broj evidentiranih prekršaja u jednom danu je 493, a snimljeni su za samo tri časa rada uređaja. Mobilni radar bio je postavljen na dionici magistralnog puta M-16 u Karanovcu kod Banjaluke”, rekli su u MUP-u za “Glas Srpske”.

Dodali su da je najveća brzina kretanja automobila od 213 kilometara na sat zabilježena na autoputu Banjaluka – Gradiška, u mjestu Romanovci.

“Druga na listi najvećih zabilježenih brzina je 212 kilometara na sat, u mjestu Čivčije Bukovačke na području Doboja, a radari su takođe na području Doboja snimili i vozilo koje se kretalo 206 kilometara na sat u mjestu Lužani”, rekli su MUP-u.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović ističe da bez kontrola nema ni poštovanja ograničenja brzine, a samim ti ni bezbjednosti na putevima.

“Suština radara nije kažnjavanje i najbolje bi bilo da su oni na putu, a da ne evidentiraju nijedan prekršaj, ali, nažalost, podaci MUP-a pokazuju da veliki broj vozača krši propise”, rekao je Radović za “Glas Srpske” i dodao da je prednost radara što registruju prekršaje bez prisustva policije i što ostvaruju bolje efekte nego patrole.

Radović je najavio da će vozače na putevima Srpske uskoro “loviti” i presretači.

“Rok za isporuku dva presretača ističe krajem ovog mjeseca, tako da očekujemo da u novembru već imamo te uređaje koji će biti montirani u vozila bez policijskih oznaka. Presretači će mjeriti briznu do 300 kilometara na sat u oba pravca i automatski čuvati prekršaje u memoriji”, rekao je Radović.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar