Qasr al–Farid ili Usamljeni dvorac koji krije tajne civilizacije

Qasr al–Farid ili Usamljeni dvorac, nalazi se u arheološkom nalazištu Madâin Salih (poznatom i kao Al-Hijr ili Hegra) na sjeveru Saudijske Arabije. Iako se zove dvorac, Qasr al-Farid je zapravo grobnica izgrađena oko 1. vijeka. Qasr al-Farid je samo jedna od 111 monumentalnih grobnica razbacanih krajolikom Madâin Saliha, područja koje je upisano na UNESCOV popis svjetske baštine 2008. godine. Od tih grobnica, 94 od njih su uređene.

Qasr al-Farid je jedna od najpoznatijih, a ime je dobila jer je u potpunosti izolovana od ostalih grobnica koje se nalaze na tom području. To je neobično, s obzirom da je utvrđeno kako je većina monumentalnih grobnica u Madâin Salihu napravljena u skupinama.

Ovaj zamak je najlegendarniji simbol drevnog grada Mada’in Saleha sa zapanjujućom fasadom u potpunosti isklesanom. Iako grobnica nikada nije završena, ostala je sačuvana zahvaljujući klimi.

Qasr al-Farid ima četiri sprata. Kako takvi spomenici treba da budu pokazatelj bogatstva i socijalnog statusa ljudi koji su ih naručili, veći su definitivno značili bolji.

Vlasnik ovog zdanja je za života bio bogat i važan pojedinac u nabatejskom društvu.

Zagonetni Nabatejci izvorno su bili nomadsko pleme. No, prije otprilike 2500 godina počeli su graditi velika naselja i gradove koji su cvjetali od prvog vijeka prije Krista do prvog svijeka poslije Krista, uključujući i veličanstveni grad Petra u Jordanu. Kao i njihovu poljoprivrednu djelatnost, razvili su i političke sisteme, umjetnost, inženjering, klesarstvo i astronomiju, te pokazali izvanrednu hidrauličnu stručnost, uključujući izgradnju bunara, cistijerni i akvadukta.

Oko 3. vijeka nove ere  Put tamjana bio je u padu zbog političke i ekonomske krize uzrokovane Rimskim carstvom. Kao posljedica toga, mnogi od gradova uz trgovački put će biti pod uticajem pogoršanja trgovine. Čak ni Medain Salih, svojedobno glavno mjesto na karavanskom putu sjever-jug, nije pošteđeno, i na kraju se smanjilo u malo selo. Arapski putnik 10. stoljeća, primjerice, piše da je u njegovo vrijeme Madâin Salih  mala oaza čije su aktivnosti usmjerene prema bunarima i mještanima. To je neosporni kontrast u odnosu na vrhunac mjesta tokom nabatejskog razdoblja, kada su trgovci i kamile natovarene tamjanom iz Arabije pritiskali njegove ulice na putu prema sjeveru. Ipak, Qasr al-Farid, i ostali grobovi izgrađeni od Nabatejaca ostaju kao svjedočanstvo nekadašnje veličine Madâin Saliha.

Možda vam se svidi

Leave A Reply