Putin hoće ruski internet, odvojen od ostatka svijeta

Ruski predsjednik Vladimir Putin svesrdno podržava prijedlog zakona nazvanog “Suvereni internet”, koji bi zapravo udario temelje za stvaranje ruskog interneta. Tačnije, ukupni saobraćaj u ruskom sajber prostoru bio bi kontrolisan iz glavnog kontrolnog centra.

Tako bi mogli da se blokiraju ili cenzurišu “neposlušni” korisnici interneta, ali i da se vrši nadzor i kontrola koje se informacije objavljuju i gdje.

Iz Kremlja se pravdaju argumentom da to predstavlja odbrambeni odgovor na novu američku kibernetičku strategiju, koja dozvoljava preduzimanje ofenzivnih mera protiv Rusije i drugih zemalja iz kojih dolaze sajber napadi ili prijetnje.

Tako bi RuNet – kako bi se novi internet zvao, mogao da nastavi da funkcioniše čak i kada bi SAD pokušale da uvedu digitalnu izolaciju Rusije.

Međutim, protiv ovog prijedloga su i korisnici i provajderi interneta, koji smatraju da to baš i nije najbolje rješenje. Korisnici upozoravaju da bi uvođenje RuNet-a ograničilo njihove i tako ograničene slobode, dok operateri ističu da bi gradnja takvog alternativnog interneta stajala milijarde rubalja.

Stručnjaci za internet bezbjednost upozoravaju da bi stvaranje takvog centralizovanog RuNet-a Rusiju učinilo još ranjivijom, zbog toga što bi postojalo jedno centralno mjesto koje bi trebalo napasti pa da cijeli ruski internet prestane sa radom.

Oni, takođe, ističu da bi sistemi za nadzor i filtriranje sadržaja, koje bi trebalo rasporediti po RuNet-u, mogli da doprinesu usporavanju protoka informacija. I to ne samo u Rusiji, već i u ostatku svijeta, piše “B92“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply