“Pusti dijete”: Evo kako su specijalci “razbili” proteste u Mostaru

Zbog naguravanja policije s prosvjednicima intervenirala je i Hitna pomoć, koju su pozvali sami prosvjednici.

Pripadnici specijalne policije MUP HNK upotrebom sile odblokirali su jutros deponiju Uborak kod Mostara.

Više od 100 specijalaca u ranim jutarnjim satima došlo je pred Uborak i silom omogućilo ulazak kamionima za odlaganje otpada da uđu unutra.

Prema izjavama svjedoka policija je bila nemilosrdna prema građanina, i nisu pošteđeni ni žene, starci i djeca.

“Bilo je zastrašujuće, filmske scene. Strašno je šta su nam uradili”, kazao je za Vijesti.ba jedan mještanin.
Omer Hujdur, predstavnik Građanske inicijative “Jer nas se tiče” prozvao je kantonalnog ministra Slađana Bevandu, kazavši kako je “nelegalno angažirao policijske snage i pustio ih na narod”.

– Ovo nisu kriminalci. Ovo su uzorni građani koji poštuju državu i zakon. Oni su došli ovdje u zaštitu zakona jer je deponija nelegalna i jer ugrožava njihove i živote njihovih familija – izjavio je za Fenu Hujdur.

Zbog naguravanja policije s prosvjednicima intervenirala je i Hitna pomoć, koju su pozvali sami prosvjednici.

– Nažalost policija je napravila propust jer nisu osigurali Hitnu pomoć, koju smo mi doveli ovdje. Bilo je ozlijeđenih ljudi, vade se ozljedni listovi, nakon čega idemo s tužbama prema organima koji su naložili ovu akciju – naglasio je Hujdur.

Idući korak prosvjednika je, kaže Hujdur, ostanak ispred Uborka “do kraja”.

– Mi nemamo izbora niti drugu opciju. Moramo izdržati i biti ovdje do zatvaranja deponije – poručio je Hujdur i dodao kako im je jutrošnja akcija policije samo podstrek u njihovoj borbi.

Podsjetimo, građani mjesecima upozoravaju na katastrofalnu situaciju na ovoj deponiji. Protesti i blokade zabilježeni su i prethodnim mjesecima.

Možda vam se svidi

Leave A Reply