Pušteno hiljadu balona iz Sarajeva u znak solidarnosti s Idlibom u Siriji

0

Međunarodna grupa aktivista “We are the Love” organizirala je u isto vrijeme skupove u 18 evropskih gradova, među kojima i Sarajevo, s ciljem da se podsjeti na zločine koji se čine u Idlibu u Siriji, te da zahtijevaju konkretne poteze za zaustavljanje bombardovanja bolnica, škola i stradanje nevinih civila.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ismail Ćidić, portparol kampanje „We are the Love“, kazao je da je u posljednjih šest sedmica u sirijskoj pokrajini Idlib, prema podacima UN-a, ubijen najmanje 231 civil, od čega 69 žena i 81 dijete.

– Zato smo se mi, međunarodni aktivisti okupljeni u kampanji “We are the Love”, odlučili poslati poruku solidarnosti za ubijene, nevine civile u sirijskoj pokrajini Idlib. Dakle, sve crvene granice su pređene. Bombardovanje škola, bolnica i ubijanje nedužnih civila se koristi kao strategija ratovanja i mi smatramo to apsolutno nedopustivim – istakao je Ćidić.

Od međunarodne zajednice i relevantnih institucija, kako je dodao, traže tri stvari. Najprije, trajno zaustavljanje nasilja između svih zaraćenih strana, zatim otvaranje koridora kako bi humanitarna i druge vrste pomoći mogle doći do nedužnih civila, te da se počinioci svih ratnih zločina nađu pred međunarodnim tribunalima i da se protiv njih i drugih grupa uvedu sankcije.

– Građani BiH znaju šta je rat, znaju šta su ratni zločini i od ključne je važnosti da barem pokažemo solidarnost. Zato smo se okupili danas, kao i svi naši prijatelji iz 18 drugih gradova širom Evrope, kako bismo pustili hiljadu balona i iskazali podršku – kazao je Ćidić dodajući da se još nekoliko gradova posljednjih dana prijavilo za tu kampanju,piše Avaz