Pusić: Za nas je preopasno da BiH ne napreduje

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić održala je godišnji sastanak sa hrvatskim veleposlanicima na kojem je iznijela rezultate hrvatske diplomacije postignute u protekloj godini, kao i strategiju hrvatske vanjske politike za narednu godinu.

Pusić se posebno osvrnula na BiH i zemlje regije te važnost njihovog europskog puta, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Prema zemljopisno-geopolitičkom aspektu, hrvatska diplomacija djeluje prema regiji, Europskoj uniji, Istočnom partnerstvu i južnom Mediteranu kao i prema velikim silama (SAD, Rusija i Kina).

Ministrica Pusić posebno se osvrnula na koncentraciju hrvatske vanjske politike prema Jugoistočnoj europi (JIE) gdje je istaknula hrvatske komparativne prednosti. Pusić je JIE nazvala “svojevrsnim nedovršenim europskim projektom” te naglasila ekonomsku, političku i prvenstveno sigurnosnu važnost ove regije za Hrvatsku i ulogu Hrvatske, kao jedine zemlje EU članice iz ove regije, u pridruživanju zemalja iz ove regije u europske integracije.

Pusić je istaknula važnost uključivanja Srbije i Crne Gore u europskom pridruživanju, a posebno se osvrnula na inicijativu EU prema BiH, što je nazvala važnim hrvatskim interesom.

“Za nas je preopasno da BiH ne napreduje i ne preuzima postepeno europske standarde”, kazala je Pusić pred okupljenim veleposlanicima. Prihvaćanje Inicijative i pisanog pristanka koji bi nakon parlamentarnog izglasavanja trebao postati program bh. Vlade, nazvala je prvim važnim korakom integracije BiH u EU.

Izjavila je kako bi odmrzavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH uspostavilo tradicionalnu trgovinu sa Hrvatskom i ustabililo hrvatske izvozne kvote, pri čemu je izrazila nadu kako će pokretanje Inicijative EU prema BiH ubrzati taj proces.

Nadalje, govoreći o odnosima Hrvatske i BiH, ministrica je spomenula i probleme pri prelasku granice preko neumskog koridora zbog uvođenja dodatne carinske kontrole od strane BiH. Ponovila je važnost izgradnje Pelješkog mosta koji je “najisplativiji i najefikasniji način povezivanja hrvatskog juga sa ostatkom zemlje”, rekla je.

Pusić je izjavila kako je hrvatska bilateralna suradnja ponajviše vezana uz zemlje regije, Srbiju, BiH i Crnu Goru. Kazala je kako postoje otvorena pitanja sa Srbijom, te da u protekloj godini nije bilo napretka u pitanju nestalih i razgraničenja, ali je istaknula važnost stalne i intenzivne europske suradnje sa tom zemljom. Ponovila je kako nedavni slučaj Šešelj nije nastao krivnjom Srbije, nego zbog odluke Haaškog suda, ali da je hrvatski zahtjev za ograđivanjem srbijanskih vlasti od njegovih izjava legitiman.

Hrvatska sa Crnom Gorom intenzivno surađuje na europskim i NATO projektima, kazala je Pusić, i navela ostvarenu suradnju u eksploataciji nafte i plina u Jadranu zbog čega se pitanje razgraničenja odvija paralelno, bez ometanja procesa.

“Prostor Južnog Mediterana i Istočnog partnerstva puni su kriznih točaka”, kazala je Pusić.

Osvrnula se i na problem ISIL-a u Iraku i Siriji te poručila kako nema hrvatskih građana u ekstremističkim organizacijama, osim četiri slučaja mladih supruga koje su vjenčane za pripadnike ovih ekstremnih grupacija.

Pusić je izjavila kako u Hrvatskoj Islamska zajednica na čelu s muftijom Azizom ef. Hasanovićem djeluje na osvještavanju mladih od opasnosti pridruživanja ekstremistima.

Ekstremizam ISIS-a Pusić je nazvala “neobičnom kombinacijom ‘cyberspace’ tehnologije i srednjovjekovnog svjetonazora, što za europske zemlje ima veliku privlačnu snagu, a koju mnoge zemlje vide kao problem”. Istaknula je kako je Hrvatska zajedno da više od 60 zemalja članica Koalicije protiv ISIS-a.

Kao kriznu točku vanjske politike Pusić je istaknula i odnos Hrvatske kao članice EU sa Ruskom Federacijom zbog problema s Ukrajinom. Kazala je kako podržava sankcije koje su pokrenute prema Rusiji, ali istaknula važnost ostavljanja otvorene komunikacije kako bi se problem riješio što je, istaknula je, u obostranom interesu u slučaju ukrajinske krize.

Nakon što je premijer Milanović otkazao posjet Beogradu na multilateralni sastanak kineskog premijera sa vodećim ljudima 16 država u decembru ove godine, Pusić je danas izjavila kako će ona osobno prisustvovati sastanku uz hrvatskog ministra prometa, veza i infrastrukture. Kazala je kako Hrvatska ima otvorenu komunikaciju sa sve tri velike svjetske sile.

 (Vijesti.ba/Anadolija)

Možda vam se svidi

Comments are closed.