Puna vam je bešika, a odlažete odlazak u kupatilo: Evo kako to utiče na vaše tijelo!

Ako vam se upale mokraćni putevi, imaćete potrebu da idete češće u WC, a isto će vam se dogoditi ako patite od poremećaja preaktivne bešike i intersticijalnog cistitisa

Koliko puta ste odlagali mokrenje do posljednjeg časa, bilo da ste bili usred razgovora, posla ili da ste samo hteli da izbjegnete da idete u javni WC? Međutim, koliko je tačno opasno i šta može da se dogodi ako predugo zadržavate mokraću?

Doktor Bendžamin Braker za časopis Women's Health otkrio je šta može da se dogodi ako zadržavate mokraću predugo, koliko je to opasno i da li možete tijelo da naviknete da vam se rjeđe mokri.

1. Koliko dugo mokraća smije da se zadržava

Kapacitet tijela da zadržava mokraću kod svakog je drugačiji, a zasniva se na količini urina kojeg neko može da proizvede, što je uzrokovano statusom hidratacije i pređašnjim unosom tečnosti, kao i radom i osjetljivosti bešike, objasnio je doktor. Većina žena može da zadrži mokraću tri do šest sati.

2. Što je najgore što može da se dogodi

Ne postoje nikakve specifične komplikacije koje su rezultat zadržavanja mokraće, ali postoji veći rizik od upale mokraćnih puteva, koja se liječi antibioticima. Ako vam se upale mokraćni putevi, imaćete potrebu da idete češće u WC, a isto će vam se dogoditi ako patite od poremećaja preaktivne bešike i intersticijalnog cistitisa (zapaljenja mokraćne bešike). Ako odjednom shvatite da češće mokrite, odmah idite doktoru.

3. Možete li da naviknete telo da manje mokrite

Svjesni ste da je važno da budete hidrirani, ali pijenje mnogo vode ima iritantnu stranu, a to je da vas tijelo “zove” u WC svakih nekoliko minuta. Neki ljudi imaju osjetljivije bešike, pa im je moraju da idu u kupatilo kada imaju najmanju količinu urina u sebi. U redu je probati da odvratite misli od te potrebe i da se ne prepustite svakom zahtjevu tijela, tvrdi doktor. To bi moglo da proširi vašu bešiku na zdrav način, ali ne bi trebalo da očekujete i velike promjene.

Zato, ako osjetite potrebu za mokrenjem, nije velika i strašna stvar da zadržite. Ali, ipak, zbog sopstvene prijatnosti, kada god možete, ispraznite bešiku, jer rijetko šta donosi takav osećaj olakšanja!

Možda vam se svidi

Comments are closed.