Psiholozi savjetuju ženama da češće izlaze i druže se jer im to poboljšava zdravlje

Ukoliko se ne viđate često sa drugaricama, promjenićete mišljenje kad pročitate rezultate novog istraživanja koje pokazuje kako druženje utječe na zdravlje žena., tvrdi “Buka”. Robin Dunar, psiholog i autor istraživanja, otkrio je da je zdravstveno stanje žene mnogo bolje kada se druži sa prijateljicama.

I to bar dva puta u sedam dana i pritom popije pivo ili tračari. Dunar tvrdi da takve stvari podstiču žene na socijalizaciju, druženje uz piće i smijeh i da to ima brojne zdravstvene prednosti kao što su: brži oporavak od bolesti, jači imunološki sistem, smanjenje anksioznosti, između ostalog.

Naučnici su u ovom istraživanju došli do podatka da samo dvije od pet žena jednom nedeljno izlaze sa drugaricama na večeru, ali puno rijeđe kada imaju porodicu. Još se pokazalo da je kod žena najbolji način komuniciranja dok se šale, smiju i prepričavaju smiješne situacije.

Ali da je isto toliko važno koliko se drugarica nalazi u toj grupi. Dokazano je da ima manje smijeha u manjim grupama, pa se preporučuje da se žene sastaju sa najviše tri drugarice. „Žene možda čak i više od muškaraca moraju da održavaju prijateljske veze.

To povećava nivo serotonina i oksitocina“, smatra psiholog Alisa Rubi Baš, a njenu tezu potvrđuje i novo istraživanje. „Održavanje tih veza postaje još važnije kako starimo. Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni da ne budemo usamljeni“.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

avatar