Prvi čovjek četnika u Republici Srpskoj: “Ne mogu sad da komentarišem ono što nisam vidio”

Predsjednik Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske Dušan Sladojević tvrdi da nije vidio ni čuo kako jedan od pripadnika tog pokreta u nedjelju u Višegradu iz gusle pjeva o „krvavoj Drini“.

“Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”, glase stihovi pjesme uz koju gusla bradati muškarac s kokardom na glavi, dok se oko nega okupilo nekoliko muškaraca u uniformama i u civilu.

Okupljanje četnika izazvalo je gnjev u Sarajevu, političke partije su tražile zabranu njihovog djelovanja i hapšenje četnika zbog širenja nacionalne i vjerske mržnje, dok su ambasade najmoćnijih zemalja u BiH od institucija tražile da reaguju. U RS-u uglavnom se ćutalo.

Sladojević za Srpskainfo tvrdi da ne zna za scenu s guslama.

“Ako je tako, to bi se već moglo podvesti pod govor mržnje. Međutim, ne znam, bilo je mnogo ljudi, više od 600 ravnogoraca. Ne mogu sad da komentarišem ono što nisam vidio. Ali, gusle i crkva su nas sačuvali kroz vijekove, a Drina je bila najkrvavija od srpske krvi.

Samo neka se sjete pokolja u Brodu i Jure Francetića i strašne tragedije na Romaniji. Da vidimo gdje su srpska stratišta, a gdje su to stratišta koja su Srbi počinili. Bilo je zločina, tu se slažem, ali Srbi ni posljednji rat nisu poveli, nego ovi koji sada blate nas ravnogorce, a isto misle svim Srbima”, mučna je izjava Sladojevića.

Podsjećamo, jučer su se u Višegradu i Draževini okupili pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta – ili da skratimo, četnici – koji su uz gusle pjevali “Biće pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina”.

Možda vam se svidi

avatar