Prva sedmica ramazana u mnogim islamskim zemljama protekla u krvi i suzama

Tokom proteklih sedam dana u neredima u Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu, Egiptu i drugim islamskim zemljama poginulo je blizu hiljadu ljudi, a ranjeno njih stotine

 Prva sedmica svetog mjeseca ramazana u Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu, Egiptu i drugim zemljama muslimanskog svijeta protekla je u boli i suzama zbog stradanja velikog broja ljudi u neredima, terorističkim napadima ili protestima, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom proteklih sedam dana u neredima u Iraku, Libiji, Siriji, Jemenu, Egiptu i drugim muslimanskim zemljama poginulo je blizu hiljadu ljudi, a ranjeno njih stotine.

Međunarodni opservatorij za ljudska prava u Siriji objavio je izvještaj u kojem se navodi da su od početka ramazana u ratu u toj zemlji poginule najmanje 494 osobe, među kojima 51 dijete i 29 žena.

Pokrajina Amran na sjeveru Jemena već tri dana je poprište žestokih sukoba jemenske vojske i militanata zajednice Husi. U tim sukobima je u protekla tri dana život izgubilo najmanje 290 osoba.

Sukobi na sjeveru Iraka ne jenjavaju. Iračke snage sigurnosti na sjeveru zemlje vode žestoke sukobe sa militantima Islamske države Irak i Levant (IDIL), a više od 70 posto stanovnika pokrajine Celavle je protjerano iz svojih domova.

Najmanje deset osoba je poginulo u napadu na konvoj u Telaferu kod Mosula, a tom prilikom je ranjeno 13 osoba.

Nemiri na Bliskom istoku također ne prestaju. Nakon što su 12. juna kidnapovana, a 18 dana kasnije mrtva pronađena tri izraelska doseljenika, i nakon što je svirepo ubijen jedam maloljetni Palestinac, operacije izraelske vojske u Gazi i Zapadnoj obali su intenzivirane. U jučerašnjim napadima izraelskih aviona na Gazu je ubijeno najmanje devet, a ranjeno 12 osoba. Među ranjenima je bilo sedam maloljetnika. Do sada je privedeno najmanje 450 osoba.

Egipat je također i dalje poprište demonstracija i krvoprolića. Nakon svrgavanja Mohameda Morsija, na poziciju predsjednika zemlje izabran je vođa vojnog udara protiv Morsija Abdel Fattah El Sisi, a tokom protesta protiv vojne vlasti od početka ramazana je prema zvaničnim podacima poginulo najmanje deset, a prema nezvaničnim 14 osoba. Najmanje 35 osoba je povrijeđeno.

Libijski Bengazi poprište je čestih sukoba između pobunjenika koje vodi penzionisani general Halifa Haftar i libijske vojske. U jučerašnjim sukobima je život izgubilo najmanje osam, a ranjene su tri osobe.

Vojska sirijskog režima predsjednika Bashara al-Assada je tokom proteklih dana izvela šest zračnih napada na izbjegličke kampove u gradići Arsal u Libanu, a u pomenutim kampovima živi više od 100.000 sirijskih izbjeglica.

Mjesta Kunduz i Herat u Afganistanu su također poprišta napada talibana. U tim napadima je tokom ovog ramazana poginulo najmanje 20 osoba.

U pet odvojenih jučerašnjih napada u Somaliji ubijeno je najmanje pet, a ranjeno također pet osoba.

Još jedna afrička zemlja u kojoj traje krvoproliće je i Nigerija. Naime tamo su česti teroristički napadi organizacije Boko Haram. U njihovom jučerašnjem napadu na vojni garnizon u pokrajini Borno ubijeno je najmnje 56 osoba. U jednom samoubilačkom napadu Boko Harama u Kondugi je ubijeno troje ljudi.

U nemirima na obalama Kenije poginule su najmanje 22 osobe.

Anadolija

Možda vam se svidi

Comments are closed.