PRVA KOSOVARKA KOJA SE VRATILA IZ SIRIJE STALA PRED KAMERU: ‘Svaki put kad izađem iz kuće gledaju me kao izvanzemaljca’

0

Muškarci su po dolasku iz Sirije odmah zatvoreni, dok su žene i djeca u kućnom pritvoru i pod budnom prismotrom

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kosovo je inače jedina europska zemlja koja je prihvatila svojih 110 državljana koji su živjeli i borili se u IS-u. Većina građana podržava tu odluku vlade – unatoč sigurnosnim rizicima. Među povratnicima su uglavnom žene i djeca. Jedna povratnica ispričala je za DW svoju priču.

Nije joj jasno zašto druge države Europe ne žele povratnike

U travnju 2019. u najstrožoj tajnosti i pod strogim mjerama sigurnosti na aerodrom u Prištini sletjela su četiri bivša borca Islamske države, 32 žene i 74 djece. Stigli su iz sirijskih logora i zatvora.

Strateška odluka kosovske vlade

Radi se o strateškoj odluci vlade koja smatra da od tih osoba kod kuće prijeti manja opasnost, kaže Fatos Makolli, šef Antiterorističke jedinice kosovske policije koji je odgovoran za program reintegracije povratnika.

Muškarci su po dolasku odmah zatvoreni, dok su žene i djeca u kućnom pritvoru i pod budnom prismotrom.

“Nitko od njih se nije pobunio zato što im je jasno kome mogu zahvaliti što su tu. Da se vlada nije odlučila na ovaj korak, oni bi i danas bili u konfliktnoj zoni”, kaže Makolli.

Koliki je rizik?
Postoji bojazan da će, poglavito nakon turske ofenzive u Siriji, rasti rizik za nove poteze boraca IS-a, budući da su stotine boraca pobjegle iz zatvora na sjeveru zemlje. IS bi se tamo mogao pregrupirati pa europske zemlje ponovno diskutiraju što učiniti s potencijalnim povratnicima.