Prva istospolna zajednica u Hrvatskoj: Oženili se Srbin i Hrvat

Prva istopolna zajednica u Hrvatskoj sklopljena je petog septembra prošle godine između Hrvata i Srbina. I dok su fotografi željeli “uhvatiti” taj prvi par, matičarke su pritekle u pomoć i glumile mladu,kako ne bi privlačili pažnju. 

No, proteklo je mnogo vremena otkako su se uspjeli izboriti za svoje pravo na sklapanje zajednice.

Naime, Ivan (29) iz Srbije se zaljubio u svog 12 godina starijeg partnera prije tri godine. Došao je u Hrvatsku, upoznao ga i dogovorili su se da bi mogli početi zajednički život.

Par je imao skladnu vezu, ali činilo se da je sve ostalo bilo protiv njih. Ispostavilo se da granice koje njih nisu doticale u ljubavi, itekako prave problem u pasošu.

On je u Hrvatskoj bio turista sa rokom boravka 90 dana u šest mjeseci. Ali znali su da će vlast donijeti Zakon o istospolnoj zajednici, stoga su odlučili čekati.

Procedura je bila ista kao i za brak.

“Tada, kada sam se ja registrovao postojala je samo dokumentacija i formulari kao za brak. Tamo je sve riješeno u roku od dvije sedmice i dobio sam privremeni boravak na pet godina, i ličnu kartu za stranca kao član porodice hrvatskog državljanina, i automatski i radnu dozvolu. Postojao je i momenat straha da možda nećemo uspjeti na daljinu da ostanemo skupa, ali sve se na kraju super završilo. Mi smo prvi par koji je sklopio životno partnerstvo u Hrvatskoj.Jedan Srbin je oženio Hrvata” veselo priča Ivan za 24sata.rs.

Na vjenčanje je došao i hrvatski ministar Uprave i jedna žena iz Ministarstva pravosuđa, ali Ivanove porodice nije bilo njegovuhomoseksualnost nikada nisu prihvatili. 

Možda vam se svidi

Comments are closed.