Protesti sindikata u Sarajevu

Oko 2.000 građana okupilo se danas na protestima pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koje je organizirao Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kako bi se usprotivili najavljenom usvajanju Zakona o radu.

10:57    Nekoliko stotina demonstranata se u ovom trenutku priključuje radnicima ispred Parlamenta FBiH.

10:33    Demonstranti iz Sindikata rudnika mrkog uglja Kakanj žele da se sporni Prijedlog zakona o radu obori i da se iznađe bolje rješenje

10:16   Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je da vlast pokušava opstruirati proteste zadržavajući autobuse na prilazima Sarajevu, ali on očekuje da će do 11.00 sati autobusi ipak stići na odredište te da će ispred zgrade Federalnog parlamenta biti između 7.000 i 10.000 ljudi.

Na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta danas bi trebao biti razmatran Prijedlog zakona o radu FBiH koji je utvrdila entitetska vlada, ali su predstavnici SDP-a, SBB-a i DF-a jučer potpisali zajedničku izjavu s predstavnicima SSSBiH koja između ostaloga predviđa da sporni Prijedlog zakona o radu bude vraćen na daljnje usaglašavanje sa socijalnim partnerima.

Prijedlog zakona o radu koji je upućen u parlamentarnu proceduru nije usaglašen na Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH, a predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH tvrde da su isključeni iz daljnjih pregovora.  (Vijesti.ba/Fena)(Foto: Klix.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.