Protesti ispred Ambasade Švedske: Nagradu su mogli dodijeliti i Karadžiću i Mladiću

Žrtve su u svom obraćanju potcrtale da ne očekuju da nagrada bude povučena, ali poručuju da je ovo završna faza genocida.

Mirno okupljanje u organizaciji Udruženja žrtava i svjedoka genocida održano je jutros 5. novembra u 10.12 sati ispred zgrade Ambasade Švedske, prenosi “Patria“.

Povod mirnog okupljanja je odluka Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, koji je javno opravdavao i podržavao zločince i zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Dodjela Nobelove nagrade planirana je 10.12.2019. godine zbog čega je početak mirnog okupljanja previđen simbolično u 10 sati i 12 minuta.

Podsjećamo, ranije je devet udruženja žrtava genocida i ratnih zločina uputilo pismo Komitetu za Nobelovu nagradu, zbog odluke da ove godine Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, velikom zaljubljeniku lika i djela Slobodana Miloševića.

Munira Subašić je predala pismo Ambasadi za kralja i kraljicu Švedske kako bi ih upoznala da s tim da, kako kaže, daju nagradu nekome ko je podržavao zločin.

“Nagradu su mogli dodijeliti i Karadžiću i Mladiću i svima koji su počinili zločine nad muslimanima”, kazala je Subašić.

Žrtve su u svom obraćanju potcrtale da ne očekuju da nagrada bude povučena, ali poručuju da je ovo završna faza genocida.

Kada Hotić iz Srebrenice, članica Udruženja ‘Majke enklava Srebrenice i Žepa’ poručila je kako je u Srebrenici izvršen genocid koji je dokazan, te da u još nekim općinama je također izvršen, ali nažalost nije dokazan.

“Našim problemom nakon rata su se bavili mnogi i neka su, nek se istina zna, nek se piše. Nažalost, imamo i onih koji negiraju genocid i koji nam govore da izmišljamo brojku ljudi, a imamo mezare i bijeli nišane koji nisu lažni. Ispod je po nekoliko kostiju izvučeno iz masovnih grobnica. Imamo opipljivu sliku. Mojih petero najbližih je u Potočarima”, kazala je Hotić.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svejdoka genocida je istakao kako ovom nagradom pravdaju genocid. Pozvali su sve, pogotovo Akademiju Švedske da odustane od dodjele nagrade i napravi presedan.

“Ispoštujte Nobela koji je osnovao fondaciju radi drugačijih izuma. Nadam se da će naš apel uroditi plodom. On je podržavao zločince i ne zaslužuje je”, rekao je Tahirović.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply