PROTESTI: Hiljade demonstranata iz državnog sektora obara novi Zakon o radu

U Sarajevu je počelo okupljanje radnika koji će danas protestovati povodom prijedloga novog Zakona o radu FBiH ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

11:05 – Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH su ušli u zgradu Parlamenta FBiH, na čelu s predsjednikom Ismetom Bajramovićem i nekoliko radnika te se uputili prema parlamentarnoj sali gdje još uvijek nema nikoga od delegata. Niko nije rekao da će sjednica biti odgođena pa se očekuje da bi ista mogla početi svakog trenutka.

10:57 – Sala u kojoj se treba održati sjednica Parlamenta FBiH i dalje je prazna, iako je sjednica planirana za 11 sati. Također, u zgradu je stigla još jedna grupa pripadnika policije.

parlament fbih, fbih Izvor: N1

10:53 – Na proteste pristiže i grupa od 1.500 radnika iz Tuzle, na čelu sa rudarima. U zgradu ulaze zastupnici u zgradu Parlamenta FBiH, a okupljeni ih ispraćaju zvižducimaAKON

10:39 – Reporterka N1 Jasmina Demirović javlja da se veliki broj pripadnika policije nalazi i unutar zgrade Parlamenta FBiH. Početak sjednice je planiran za 11 sati.

10:30 – Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović je za N1 kazao da su predstavnici Sindikata nudili povoljne uslove premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ali on nije pristao.

10:18 – Kako javlja reporter N1, desetine autobusa sa radnicima iz Tuzle je zaustavila policija kod Vogošće.

10:12 – Ulica Hamdije Kreševljakovića je, kako je i najvljeno, blokirana za saobraćaj. Više od hiljadu demonstranata se nalazi ispred zgrade Parlamenta FBiH.

10:10 – Sjednica Parlamenta FBiH je najavljena za 11 sati na kojoj će Prijedlog zakona o radu FBiH izglasavati. Radnici zahtijevaju povlačenje Prijedloga zakona iz procedure.

radnici Izvor: Fena

10:05 – Predstavnici sindikata iz mnogih gradova pristižu ispred zgrade Parlamenta FBiH. Veliki broj policije osigurava zgradu.

9:50 – Kako javlja reporter N1 Boris Brezo, radnici polako pristižu ispred zgrade Parlamenta FBiH. Kako je ranije najavljeno, očekuje se između 7.000 i 10.000 radnika koji su nezadovoljni Prijedlogom novog zakona o radu FBiH.

sindikalci protesti Izvor: N1

Savez samostalnih sindikata je već početkom sedmice najavio proteste, budući da je usvojena reformska agenda, koja nosi i novi Zakon o radu, kojeg sindikat radnika ne želi da prihvati, stoga su i najavili proteste na dan kada se taj zakon nalazi na dnevnom redu parlamentarne skupštine FBiH.

Također, sinoć je održan sastanak između premijera FBiH Fadila Novalića i predstavnika SSS BiH koji su pokušali naći zajedničko rješenje, ali dogovor nije postignut.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog zakona o radu, zakazana je za danas.

Možda vam se svidi

Comments are closed.