11.8 C
Kakanj
Petak, 7 Maja, 2021

Protest protiv rasizma / UEFA se pridružuje ‘totalnoj tišini’ na internetu


“Ima zlostavljanja i na terenu i na društvenim mrežama. To je neprihvatljivo. Treba to okončati uz pomoć javnosti, zakonskih tijela i jakih društvenih mreža”, kazao je danas predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

“Dopustiti kulturi mržnje da raste bez kažnjavanja je opasno. Ne samo za nogomet nego za cijelo društvo”, dodao je Čeferin.

U subotu su engleski klubovi najavili potpunu tišinu na društvenim mrežama Engleskog nogometnog saveza, klubova Premier League i druge engleske lige te ženske Super Lige, i to od 14:00 sati u petak do 22.59 sati u ponedjeljak.

Ta akcija, u kojoj će sva tijela engleskog nogometa “zatvoriti svoje račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu”, predstavlja “odgovor na kontinuirano diskriminatorno zlostavljanje”.

Odluka o pokretanju ove akcije donesena je nakon što su sličnu akciju proveli škotski prvoligaš Rangers i engleski klubovi Birmingham i Swansea. Njihovi nogometaši Yan Dhanda, Ben Cabango i Jamal Lowe nedavno bili žrtve rasističkog vrijeđanja na internetu.

Od početka godine više je nogometaša vrijeđano na društvenim mrežama, poput Anthonyja Martiala i Marcusa Rashforda iz Manchester Uniteda, kao i Reecea Jamesa iz Chelseaja, piše “Hina”.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO