Protest ispred zgrade parlamenta FBiH: Predstavnici demobilisanih boraca zatražili pristup sjednici

Nekoliko desetina ljudi stiglo je na plato ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine gdje je nastavljen protest demobilisanih boraca.Kako javlja reporterka N1 Ivana Crnogorac, trenutno se pred zgradom Parlamenta FBiH nalazi stotinjak boraca koji traže ispunjenje zahtjeva.

Također, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH će se razmatrati set zakona koji reguliše pitanje demobilisanih boraca.Jedan od predstavnika okupljenih boraca, Emir Sofić, ispred zgrade Parlamenta FBiH je za N1 kazao da neće odustati i ponovio koji su im osnovni zahtjevi.

“Mi smo ovdje već 4. mjesec i imamo osnova za sve što tražimo da nam se ispuni. Imamo tri osnovna zahtjeva:

– Uvođenje jedinstvenog registra boraca

– Ukidanje finansiranja boračkih udruženja, kojih ima više od 1.600

– Redovan borački dodatak”, kazao je za N1.

Dodao je da su borci preko amandmana uputili zahtjev da njihovi predstavnici prisustvuju današnjoj sjednici.

“Mi smo preko amandmana uputili zahtjev da naši predstavnici uđu tamo. Ne tražimo ništa nemoguće, to su osnovi zahtjevi s kojim bismo riješili našu budućnost i budućnost naših porodica. Mi smo regularno uputili zahtjeve. Imamo tri osnovna stava i ako ne dozvole da uđemo, vidjet ćemo šta ćemo”.

Još je poručio da borci ne idu nigdje i da će ostati koliko god treba.”Mi ćemo ostati u kampu ako treba pet godina, ali će morati riješiti naše zahtjeve. U boračkim udruženjima danas sjede po dva-tri čovjeka koji ne rade ništa za nas borce, a da nas nije bilo ne bi bilo ničega”.

(Foto: N1)

Možda vam se svidi

Leave A Reply