Prošle godine pristup internetu u BiH imalo 69,2 posto domaćinstava

U BiH su prošle godine 69,2 posto domaćinstava imalo pristup internetu, što je više za 3,6 posto u odnosu na 2017. godinu, pokazuju rezultati istraživanja koje je sprovela  Agencija za statistiku BiH.

Rezultati su pokazali da 29,6 posto domaćinstava nije imalo pristup internetu, dok je 63,8 posto domaćinstava imalo pristup računaru (stoni računar, laptop, netbuk, tablet računar), pišu “Nezavisne“.

Prema dobijenim rezultatima, 82 posto domaćinstava koja imaju djecu ispod 16 godina imaju internet priključak, dok 61,3 posto domaćinstva koja nemaju djecu ispod 16 godina takođe imaju internet priključak.

U gradskim naseljima internet je lani bio zastupljen u 75,1 posto domaćinstava, što je više za 3,5 posto u odnosu na 2017. godinu, dok je u ostalim naseljima u BiH internet bio zastupljen u 64,6 posto domaćinstava, što je više za oko tri posto.

Rezultati ovog istraživanja pokazali su da internet priključak najviše – 93,5 posto, posjeduju domaćinstva čiji mjesečni prihod premašuje 2.500 KM, dok 45,7 posto domaćinstava čiji prihodi ne prelaze 500 KM imaju internet priključak.

Kada je riječ o vrsti interneta koji se koristi u domaćinstvima, 91,1 posto ima fiksni širokopojasni priključak – “ADSL”, “DSL”, “VDSL”, te kablovska, optička vlakna, satelitska.

Istraživanje je vršeno na uzorku od 9.043 domaćinstva, a podaci su prikupljeni kombinovanim metodama – telefonskim anketiranjem i anketnim upitnikom metodom licem u lice.

U ova istraživanja uključena su samo ona domaćinstva koja imaju bar jednog člana starosti između 16 i 74 godine.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar