Propao projekat vjetroparka u Nevesinju

Početak izgradnje ovog vjetroparka nekoliko puta je odlagan, a iako su iz Ministarstva energetike i rudarstva ranije uvjeravali da je investitor ozbiljan i da je dostavio uvjerljive dokaze da radi na realizaciji ovog projekta, Vlada RS-a je na sjednici prošle sedmice, ipak, donijela rješenje o raskidu ugovora.

Pomoćnik ministra za elektroenergetiku RS-a Milan Baštinac rekao je da je Vlada raskinula ugovor jer investitor već godinama ne dostavlja bankarsku garanciju. Koncesionar od potpisivanja ugovora o koncesiji nikad navodno nije dostavio bankarsku garanciju. Na projektu ništa značajno nije urađeno od trenutka kada je kompanija dobila koncesiju. Na pitanje zbog čega ranije nije raskinut ugovor ukoliko koncesionar nije dostavljao garanciju, Baštinac je kazao da je Vlada pokušavala biti fleksibilna te da razumije probleme koncesionara s kojima se suočavaju. Međutim, u ovom slučaju su iscrpljena sva sredstva, dati su maksimalni uvjeti da investicija bude pokrenuta, kao i novi rokovi za dostavljanje garancije, upozorenja, ali oni to nisu ispunili i bili smo primorani raskinuti ugovor.

Strateški partner kompanije Eol prvi u ovom projektu trebala je biti kompanija Kermas, u vlasništvu Danka Končara, koji živi i radi u Londonu, a porijeklom je sa naših prostora. Vlada RS-a kompaniji Eol prvi u oktobru 2012. dala je koncesiju na 30 godina za izgradnju vjetroparka sa 17 turbina na Trusini ukupne instalirane snage od 51 megavat. Mediji su prošle godine pisali da bi gradnja vjetroparka Trusina kod Nevesinja konačno mogla početi te da bi prvi kilovati struje trebali ‘poteći’ krajem 2019. Međutim, od toga neće biti ništa.

Možda vam se svidi

Leave A Reply