Pronalasci koje su izumile žene

0

Pojedini izumi koje su osmislile žene mogu se porediti sa najvećim muškim imenima kao što su Nikola Tesla, Alfred Nobel i mnogi drugi.

Njihove ideje su promijenile tadašnji život, ali se u velikoj mjeri i danas koriste. Iako ih svakodnevno koristimo, malo ko zna da ih imamo zahvaljujući ženskim idejama.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Brisači na automobilu
Mari Anderson davne se 1903. godine sjetila kako bi brisači na automobilu bili izuzetno korisni.

Šipku s gumenim dodatkom koji prijanja na staklo patentirala je godinu kasnije. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije, danas vožnju u limenom ljubimcu ne možemo niti zamisliti bez njenog jednostavnog, ali vrlo važnog izuma.

Monopol
Elizabet Megi glavna je i odgovorna za jednu od najpopularnijih društvenih igara svih vremena.

Ova igra se originalno zvala “The Landlord’s Game” i osmišljena je, odnosno patentirana 1903. godine. Iako je današnja namjena dobra zabava i druženje s porodicom i prijateljima, ova dizajnerka igru je osmislila kako bi demonstrirala tragičan efekat koji donosi pohlepa i gramzivost.

Solarno grijanje
Mađarica dr Marija Telkes odgovorna je za prvi sistem grijanja na solarnu energiju.

Godine 1925. preselila se u SAD i zaposlila na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Godine 1940. razvila je i učinila dostupnim prvi solarni sistem grijanja za domaćinstva, a u realizaciji projekta joj je pomogla još jedna uspješna žena, arhitekta Elenor Rejmond.

Pivo
Iako sa sigurnošću ne možemo tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo kakvo sa užitkom pijemo u današnje vrijeme, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore kako je to bila žena, tačnije žene.

Naime prije 7.000 godina u Mesopotamiji žene su bile zadužene za proizvodnju piva. Bila je to vještina koju su znale samo pripadnice ljepšeg pola. Pivo se tada smatralo božjim darom, a sudeći po njegovoj popularnosti danas, ostalo je jedno od najpopularnijih pića svih vremena, a sve zahvaljujući vrijednim ženskim rukama.

Protivpožarne stepenice
Prve protivpožarne stepenice na spoljnoj strani zgrade, koje bi u slučaju opasnosti poput požara trebalo da olakšaju evakuaciju, 1897. godine je izumila Ana Konli. Njenu ideju prihvatili su brojni arhitekti, a ta ideja se održala i do današnjeg dana.

Pancirka
Vjerovali ili ne, zaštitni balistički prsluk, poznatiji kao pancirka, izumila je žena.

Njeno ime je Stefani Kvolek, a istraživanje koje je sprovela rezultiralo je izumom pancirke, tačnije materijala koji se koristi u njihovoj izradi. Izum je patentirala 1966. godine.

Ali to nije bio njen jedini izum. U bogatoj, 40 godina dugoj karijeri ova žena je patentirala više od 40 različitih izuma te je uvrštena u “Inventors Hall of Fame”.