Pronađeno i privremeno oduzeto oko 35 tona duhana: SIPA provela akciju `List´

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros akciju kodnog naziva “List”, koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) zbog organiziranog kriminala. Radi se o zajedničkoj akciji kojoj je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga.

U okviru današnjih aktivnosti pretreseni su objekti na 31 lokaciji na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi. Pretresima su obuhvaćeni objekti 29 fizičkih osoba i 2 pravne osobe.

Prilikom izvršenih pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 35 tona duhana,  više mašina za sječenje, 150 kartona cigareta bez dokumentacije o porijeklu, veća količina novca, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Policijski službenici SIPA-e pozvali su danas 33 osumnjičene osobe u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu. U ovom trenutku, četiri osobe su lišene slobode, a dalje aktivnosti se nastavljaju. Današnje aktivnosti realizirane su u saradnji sa pripadnicima MUP-a RS, Policije Brčko Distrikta, MUP-a ZDK, MUP-a HNK i MUP-a ZHK.

Možda vam se svidi

Comments are closed.