Projekcija filma ‘Quo vadis, Aida?’ održana u Mostaru

Svečana projekcija bh. kandidata za nagradu Oscar, novog filma redateljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, za ekipu, goste i prijatelje filma održana je večeras u Cineplexx Plazi u Mostaru.

Zadovoljstvo je također iskazala i reakcijama majki u Potočarima gdje je također upriličena projekcija, a koje su rekle da je film potpuno autentičan, da su zahvalne što film postoji te što će putovati i govoriti o Srebrenici.

Upitana kada je osjetila da je došao trenutak za snimanje ovog filma, redateljica Žbanić je kazala da se u realizaciju krene onda kada čovjek osjeti da je spreman, da je sazrio, da su se stekli uvjeti i da postoje pravi glumci za te likove.

Što se tiče europske turneje Žbanić je istaknula kako film trenutno igra na oko 10 festivala, a da europska distribucija kreće u proljeće.

– Za sada znamo za nekih petnaestak država gdje bi u proljeće trebali krenuti s filmom, ali sve je neizvjesno, međutim ja se iskreno nadam da će biti tako. Za film postoji veliki interes i želim da ga što više ljudi vidi – zaključila je Žbanić.

Jedan od glumaca u filmu je i Saša Oručević iz Mostara koji smatra da je redateljica ovim filmom pokazala jednu veliku hrabrost i odgovornost.

– Hrabrost da se sama ova tema obrađuje, a odgovornost prema istoj toj temi. Jasmila je veliki profesionalac, nije nam prvi put da surađujemo, i kada nekome vjerujete puno je lakše raditi. Jedno veliko iskustvo i sve čestitke redateljici – kazao je Oručević

U filmu glumi i Jelena Kordić iz Mostara koja ističe da je izuzetno ponosna što je dio ove priče.

– Jasmila je ovim filmom na najplemenitiji mogući način odala počast svim žrtvama rata i žrtvama genocida jer je kroz ovaj film napravila jedno ogromno umjetničko djelo. Izuzetno sam ponosna da sam i sama sudionikom cijele ove priče koja pored genocida, govori i o svim žrtvama bilo kakve diskriminacije i svemu onome čemu svakodnevno nažalost svjedočimo i prema čemu nažalost jako rijetko reagiramo – kazala je Kordić.

Inače, ovogodišnji bh. kandidat, film “Quo vadis, Aida?”, svjetsku premijeru imao je u natjecateljskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, te je uslijedila distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply