Prodaja dionica „Bosnalijeka“: Sarajevska berza pokrenula istragu

Sarajevska berza (SASE) je jučer djelomično ispunila zahtjeve „VGT brokera“, najavivši pokretanje istrage u vezi sa kupovinom paketa dionica kompanije „Bosnalijek“. Istovremeno, iz SASE-a su saopćili da ne mogu obustaviti saldiranje transakcije, niti je mogu poništiti.

Od svih učesnika u aukciji zatražena je dostava podataka, kako bi se utvrdilo da li je trgovanje obavljeno u skladu sa pravilima SASE-a.

Dostava podataka

“SASE je preuzela aktivnosti iz svojih nadležnosti da utvrdi da li je jedan ili više članova Berze – brokerskih kuća koje su učestvovale na vanrednoj aukciji, u predmetnom slučaju kršio pravila. Trenutno je zatraženo od učesnika na aukciji da Berzi dostave materijalne činjenice. Informacija o sredstvima klijenata na namjenskom računu određenog profesionalnog posrednika kod banke depozitara je tajna informacija, do koje ni Berza ne može doći bez opravdanog razloga za provođenje vanrednog nadzora. O rezultatima poduzetih mjera i aktivnosti SASE-a, javnost će biti obaviještena po okončanju postupka”, navedeno je u saopćenju kojeg je medijima uputila Marketing služba SASE-a.

Podsjećamo, u četvrtak, 6. oktobra, putem SASE-a je prodat paket od 1.507.724 dionice koje su bile u vlasništvu Vlade FBiH, a koje čine 19,26 posto vlasničkog udjela u „Bosnalijeku“. Prodaja je izvršena po cijeni od 15,51 KM po jednoj dionici, odnosno oko 23 miliona maraka za cijeli paket. Za provođenje ove transakcije bila je organizirana aukcija, u kojoj je učestvovalo više ponuđača, tako da je prodajna cijena jedne dionice bila za 74 feninga veća od početne, odnosno Vlada FBiH je ovom prodajom zaradila oko 1,7 miliona maraka više od planiranog.

Nepoznat kupac

Međutim, neposredno po okončanju transakcije „VGT broker“ je uputio žalbu SASE-u, a na osnovu indicija koje su dobili od svog klijenta, koji je također bio jedan od ponuđača na ovoj aukciji. Uprava „VGT brokera“ je zatražila od SASE-a da poništi prodaju i provjeri da li je kupac unaprijed uplatio novac potreban za transakciju na račun svog brokera, što je jedno od pravila trgovanja na SASE-u.

Za sada kupac vladinog paketa dionica još uvijek nije poznat javnosti, a nezvanično se spominje da se radi o jednom investicionom fondu registriranom na Malti.

(Faktor)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar