Priznajmo: Koliko smo (ne)iskreni na društvenim mrežama

Svi mi profilima na društvenim mrežama nastojimo ostaviti najbolji mogući utisak.

Ljubavni status. Na Instagramu ili Fejsbuku ljubavne iskre ne prestaju, a svaki je dan prava mala bajka. Još uvijek očekujemo hrabri par koji će na svoj profil redovno objavljivati svoje rasprave o spuštanju WC šolje ili kao profilnu fotografiju staviti nesređenu jutarnju fotku u kućnim ogrtačima. Naravno, ničija veza nije savršena, ali to ne znači da to svih naših petstotinjak „prijatelja“ mora znati.

Kako zaista izgledamo. Možda je riječ i o najsitnijim promjenama, ali većinu profila krase nešto bjelji osmjesi, besprijekorna koža, sjajne oči, a možda i koje kilo manje. Ne, to nije ništa čudno ni strašno, posebno zato što to radimo svi mi, ali činjenica je da svojim savršenim fotografijama „lažete“ svakome ko vas odluči potražiti na jednoj od društvenih mreža jer to nije vaša prava fotografija.

Fotke iz teretane. Slike u ogledalu s podignutom majicom ili bočicom vode (ili, za one malo nadobudnije, nekim najnovijim proteinskim napitkom) u teretani, na društvenim su mrežama postale pravi hit. Cilj ove fotografije baš i nije motivisati ljude na zdrav život iako se to tako može činiti, ali stavimo li na fotku neku dobru motivacijsku rečenicu, niko neće primijetiti da samo suptilno želimo svijetu pokazati svoju zavidnu liniju i možda steći pokojeg obožavatelja.

Slike s putovanja. Svi volimo one divne fotke tvojih prijatelja koji se sunčaju na nekoj predivnoj egzotičnoj plaži ili uživaju na krstarenju. Život ponekad nije fer zar ne? No, što je sa svim onim fotkama koje nisu završile na internetu? Činjenica je da se, negdje i nekako, usred putovanja možda izgubio prtljag, na aerodromu čekalo satima, let bio neugodan, a smještaj daleko gori od one privlačne sobice s reklamnih fotografija. Ne, to putovanje vjerovatno nije bilo idilično kao što se čini, ali smo se jako potrudili da to niko ne sazna.

Možda vam se svidi

Leave A Reply