Privrednici kod Gračanice sagradili školu u rekordnom roku

Ulaganje u obrazovanje je najisplativija investicija.Najbolje su to pokazali privrednici u Stjepan Polju kod Gračanice koji su sagradili savremenu školu u rekordnom vremenskom roku.A tamo gdje je država započela gradnju, na nove škole se čeka godinama, objavila je FTV.

Decenijama su učenici u Stjepan Polju nastavu pratili u neuslovnoj školi sagrađenoj od azbestnog materijala. Isto toliko vremena su čekali državu i vlast da sagradi novu školu u kojoj bi se, prema savremenim pedagoškim standardima, odvijala nastava.

Budući da država i Kantonalna vlada nisu mogli osigurati neophodna finansijska sredstva, taj posao su u svoje ruke uzeli ovdašnji privrednici i za četiri mjeseca sagradili novu savremenu školu.”Za sve su zaslužni naši privrednici, usvtari to je krenula inicijativa od njih. Koštalo je 920 hiljada maraka, najveći donator je naš hadžija Vahid Brkić i ostali privrednici koji su tu”, kazala je Arnela Omerdić, direktorica OŠ Stjepan Polje.

Za ovu školu Kantonalna vlada je izdvojila samo 40 hiljada maraka. Neznatnu finansijsku pomoć izdvojili su Federalna vlada i općina Gračanica. Ovo je jedina škola u BiH čiju izgradnju je uglavnom finansirala lokalna zajednica. Takvu sreću nisu imala djeca u Vučkovcima kod Gradačca, koja su decenijama pohađala nastavu u neuslovnim učionicama. Stara osnovna škola je srušena i na istom mjestu, do naredne školske godine, trebala bi biti sagrađena nova.

“Taj objekt napravljen od azbestnog materjala, napravljen azbestnim materjalom i sam mokri čvor je udaljen 30-40 metara od objekta. Vlada je iz kapitalnih sredstava je planirala 280 hiljada maraka za realizaciju rušenja tog objekta i izgradnju novog objekta”, tvrdi Zlatan Muratović,ministar obrazovanja TK-a.

Međutim, to nije ni četvrtina neophodnih finansijskih sredstava, pa će značajnu finansijsku podršku pružiti i općina Gradačac. Kantonalna Vlada nije željela to podržati sve dok isti iznos budžetskog novca nije izdvojen i za izgradnju osnovne škole u Požarikama.

“Žao mi je što se sve što je bitno za život građana na ovom području na određeni način nekako ispolitizira pa i pitanje izgradnje školskih objekata koji su ušli kroz odobravanje sredstava kroz budžet raspodjelom sredstava na dva objekta”, smatra Edis Dervišagić,načelnik Općine Gradačac.Škola se, za sada, gradi prema političkom principu. A škola u Vučkovcima se gradi prema pravnom principu, pa izgradnja još nije počela, niti se se zna kada će početi, navodi FTV.

Možda vam se svidi

avatar