Pripadnici Oružanih snaga BiH priznali pljačke, novac trošili u kockarnicama

Pripadnici Oružanih snaga BiH Nermin Muslić (23) iz Sarajeva i Enis Mrav (28), rođen u Foči, nastanjen u Sarajevu, koji su uhapšeni u utorak zbog sumnje da su na području Bihaća počinili šest krivičnih djela razbojništva i tešku krađu na naročito drzak ili opasan način, nakon saslušanja u Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, pušteni su na slobodu.

Praćenja i zasjede

– Uhapšeni su u prisustvu nadležnog tužioca i njihovog advokata u potpunosti priznali da su počinili krivična djela za koja su osumnjičeni tako da ne postoji nijedan zakonski osnov za podnošenje zahtjeva za određivanje pritvora -izjavio je za “Dnevni avaz” Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK, te je dodao da će istraga protiv ove dvojice pljačkaša veoma brzo biti okončana, a optužnica podignuta.

Ovaj razbojnički dvojac radio je u kasarni u naselju Borići u Bihaću. U jednom mometu skovali su plan da kradu, a da im kao alibi služi činjenica da su u radnom odnosu u OSBiH. Njihove mete bili su prodajni objekti, koje su pljačkali prijeteći plinskim pištoljem, a oteli su i novčanik jednoj ženi na ulici. Neke od prodavnica pljčkali su više puta.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih psolova USK identificirali su ih i uhapsili nakon skoro pola godine operativnog rada, praćenja, zasjeda, prismotri i navodnih rutinskih kontrola.

Istražitelji su, naime, potrošili mnogo vremena prikupljajući sva saznanja o načinu i vremenu izvršenja pljački te izgledu napadača. Pravili su klopke u blizini trgovačkih radnji koje su pljačkane, legitimirali su osobe.

razbojnici-bihac

Privođenje Muslića u Tužilaštvo USK

– Jednom prilikom, jedan od dvojice uhapšenih stajao je kasno navečer na ulici i, kao, nešto čekao. Kada smo ga pitali šta tu radi, objašnjenje mu je bilo neuvjerljivo. Legitimirali smo ga i utvrdili da je Sarajlija i da je zaposlen u OSBiH u Bihaću. Obratili smo pažnju na njega i tako je počelo – ispričao nam je izvor iz policije.

Policajci u civilu

Tokom istrage ustanovljeno je i da su svi razbojnički prepadi i drske krađe izvedeni u vrijeme dok su Mulalić i Mrav bili slobodni u kasarni u Bihaću. Također, ono što je još više upućivalo na to da su oni mogući izvršioci pljački, kako “Avaz” saznaje, činjenica je da su opljačkane trgovinske radnje bile u neposrednoj blizini stana gdje su oni živjeli u bihaćkom naselju Ozimice 1.

Policajci u civilu su, prateći Mrava i Muslića, ustanovili da su trošili više novca nego što su mogli imati od vojničke plaće, da su posjećivali kockarnice i prilično lagodno živjeli.

Od 24. jula prošle godine, kada je izvedeno prvo razbojništvo, pa do hapšenja njih dvojica su izvela šest razbojništava i jednu tešku krađu na naročito drzak način. Većinu pljački počinio je Mrav, dok je Muslić uglavnom čuvao stražu. Napokon su u utorak uhapšeni.

S ovim slučajem upoznati su i u Oružanim snagama BiH.

– Uprkos svim mjerama koje se provode unutar sistema odbrane, neizbježno je da se i u redovima OSBiH pojavljuju pojedinačni slučajevi ovog tipa. Radi preventivnog djelovanja na suzbijanju i sprečavanju ovakvih i sličnih slučajeva, Oružane snage BiH će, kao što su to i do sada činile, nastaviti kontinuiranu saradnju sa policijskim tijelima na svim razinama u BiH – kazali su nam jučer u Ministarstvu odbrane BiH.

Dodali su da tokom cijelog slučaja intenzivno sarađuju s Tužilaštvom i MUP-om USK.

– Pokrenut je i diciplinski postupak protiv Muslić i Mrava, a u skladu sa Zakonom o službi, udaljeni su i s dužnosti iz OSBiH – dodali su jučer iz Ministarstva.

Hronologija razbojništava

  • 24. jula 2014. opljačkali trgovinsku radnja “Minja Promet” u ulici Dr. Irfana Ljubijankića, iz koje su ukrali 2.833 KM
  • 30. avgusta 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Konzum” u naselju Harmani, iz koje su ukrali 1.300 KM
  • 27. septembra 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1, iz koje su ukrali 451 KM
  • 28. oktobra 2014. opljačkali trgovinsku radnju “Konzum” u naselju Harmani, iz koje su ukrali 700 KM
  • 16. novembra 2014. opljačkali trgovinska radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1 i ukrali 150 KM
  • 20. decembra opljačkali trgovinsku radnju “Grand-D” u naselju Ozimice 1 i ukrali 400 KM

(Autor: M. DEDIĆ – Am. KOVAČ / Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Comments are closed.