‘Princezo malena, oprosti nam’: Djevojčica migranta spava na mokroj livadi u okolini Bihaća

Blizu pijelaza su prenoćili, a hranu vodu i toplu odjeću donijeli su im mještani. Oni su i danas blizu graničnog prijelaza u nadi da će hrvatska policija pustti ih da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu

Fotografija djevojčice migranta koja spava na ruksaku, na mokroj livadi, umorna od pješačenja ka Graničnom prelazu Izačić, a koju je načinila reporterka N1 Snežana Mitrović, obišla je regiju.

“Ne mogu danima da se nasmijem iz srca. Nikome osim svome djetetu. Paralizirana mi duša i srce. Mogu samo držati svoje čedo u rukama i biti sretna što je živ i zdrav. On ima topli dom. Topli krevet. Hranu. Zdravlje. Igračke. Ima naše čedo i prijatelje u obdaništu. A mi imamo beskrajnu sreću što imamo njega. I što smo u toplom domu. Što imamo krevet. Hranu. Zdravlje… Usijane glave. Zlotvori. Neljudi. Monstrumi. Nisu dozvolili da ona večeras spava u toplom domu, krevetu, da jede toplu hranu i da se igra sa vršnjacima. Imaš ti princezo malena, više srca i hrabrosti od cijelog Svijeta! Oprosti nam…”, napisala je Lejla Kraljević.

“Na fotografiji je mala migrantkinja fotografisana negdje u okolini Bihaća kako spava na mokroj livadi, čekajući umjesto princa neki humaniji svijet da joj nađe smještaj, da može da legne u topao krevet, da se ugrije, da ide u školu.. Odmara od pređenih hiljada kilometara na kojima je odrasla, uz isto toliko poniženja uz put. Prolazeći pokraj gradova u kojima njene vršnjakinje imaju svu pažnju svijeta. U gradove ih ne puštaju…”, napisao je Aleksandar Trifunović.

Ovo su samo neki od komentara na fotografiju koja je obišla regiju i potresla mnoge ljude. Podsjetimo, grupa migranata s porodicama, među kojima je mnogo djece, jučer su iz prihvatilišta Sedra pješke krenuli ka graničnom prijelazu Izačić, granici između Hrvatske i BiH.

Blizu pijelaza su prenoćili, a hranu vodu i toplu odjeću donijeli su im mještani. Oni su i danas blizu graničnog prijelaza u nadi da će hrvatska policija pustti ih da pređu u Evropsku uniju i nastave put ka zapadu.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar