PRIJEVREMENI IZBORI: Aldin Šljivo je pobjednik, evo i za koliko

Jučer su održani prijevremeni izbori za gradonačelnike Doboja i Trebinja, te načelnike općina Kakanj, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Bužim, Domaljevac-Šamac, Drvar i Ribnik.

Izlaznost na Prijevremene izbore na nivou Kaknja iznosio je 39,50 %, odnosno 13 441 građana.

POVEZANI: PRIJEVREMENI IZBORI: Birališta u Kaknju zatvorena, izlaznost 39,50 %

Prema nekompletnim rezultatima u Kaknju najviše glasova osvojio je kandidat Aldin Šljivo (SDA) sa 7.731 glasova odnosno 60,78 % dok ga slijedi Eldin Mijoč (SDP) sa 4.454 glasova –  35,02 %, Ivica Petrović (HDZ) trenutno ima 252 glasa (1,98%) a mladi kandidat Hamza Begić (Nezavisni kandidat) ima 283 glasa (2,22%).

Prikazani rezultati Prijevremenih izbora 2019 su preliminarni, nezvanični i nekompletni.

Prema podacima CIK-a preostalo je još dva neobrađena biračka mjesta.

POVEZANI: Aldin Šljivo proglasio pobjedu u Kaknju: Protukandidati su mi već čestitali

U Kaknju je pravo glasa imalo 34.195 birača na 59 biračkih mjesta. Nevažećih listića bilo je 173, i to 18 praznih nevažećih listića dok je 155 listića bilo nevažećih po drugim kriterijima.

Izbori su koštali skoro 120.000 KM, od čega je za usluge dostave preporučene pošte biračima koji glasaju putem pošte izdvojeno 44.000 KM, ističu iz CIK-a.

Prema neslužbenim rezultatima, stanje u drugim općinama/gradovima je sljedeće:

Na osnovu više od 65 posto prebrojanih glasova u Ribniku, kandidat SNSD-a Nebojša Karać osvojio 65 posto glasova birača i ima 1.000 glasova prednosti u odnosu na protivkandidata iz SP Nikole Stojakovića.

Prema prvim nezvaničnim rezultatima izbornog štaba SNSD-a u Bosanskom Grahovunezavisni kandidat Milorad Gligić vodi sa 70 glasova prednosti u odnosu na kandidata SNSD-a Uroša Makića.

Izborni štab SNSD-a u Drvaru, potvrdio je da kandidatkinja ove stranke Dušica Runićvodi za 471 glas razlike u odnosu na nezavisnog kandidata Darka Kajteza.

U Bosanskom Petrovcu nezavisni kandidat Dejan Prosić, prema podacima iz njegovog izbornog štaba osvojio je 900 glasova i već je proglasio pobjedu, dok kandidat SDA Senada Mehdin ima oko 250 glasova manje.

Mersudin Nanić, kandidat Stranke demokratske akcije, pobijedio je u Bužimu, prema prvim nezvaničnim informacijama, na prijevremenim izborima za općinskog načelnika. On je dobio više glasova od Nedžada Kudelića koji je bio zajednički kandidat šest političkih stranaka.

U općini Domaljevac-Šamac jedini kandidat za mjesto načelnika je Stjepan Piljić, iz HDZ-a BiH.

Na osnovu prebrojanih 100 posto glasova kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i još devet političkih stranaka za gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić osvojio je 70 posto glasova, a kandidat koalicije „Trebinje zaslužuje bolje“” Saša Borjan 30 posto, rečeno je Srni u Gradskom odboru SNSD-a.

Danijel Jošić, predsjednik izbornog štaba Borisa Jerinića, nezavisnog kandidata za gradonačelnika Doboja proglasio je Jerinićevu pobjedu. On je kazao da je na osnovu do sada obrađenih 70 posto biračkih mjesta, Jerinić bježi svom protivkandidatu iz SDS-a Nebojsi Šainoviću za 18.000 glasova, prenose Nezavisne novine.

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply