Prijavljen nestanak oko 300 radnika cementare

Militanti Islamske države masakrirali su 175 radnika cementare u koju su provalili u ponedjeljak, prvo je objavio Reuters, pa je nekoliko sati poslije tu istu vijest povukao. Vijest je stigla iz redova sirijske vlade, ali još nema službene potvrde.

Sirijske vojne snage su Reuters izvijestili o masakru danas, dan nakon što su zvaničnici prijavili nestanak više od 300 radnika iz cementare al-Badia Cement Company. Tvornica se nalazi sjeveroistično od Damaska, području koje već danima napadaju snage ISIS-a.

“Nismo uspjeli stupiti u kontakt sa članovima porodice od ponedjeljka nakon što je Daesh (ISIS) napao tvornicu”, rekao je jedan od stanovnika za AFP. “Nemamo nikakvih informacija gdje se nalaze”.

Agencija Amaq, koja objavljuje ISIS-ovu propagandu, objavila je u četvrtak i snimak za koji tvrde da je napravljen unutar tvornice. Na snimku se vide napušteni parkirani kamioni oko kojih su borci ISIS-a, dok se na ulazu u tvornicu vijori crna zastava. Na snimku je vidljivo i jedno tijelo radnika, kako leži na zemlji.

U toj oblasti proteklih nekoliko dana izbili su žestoki sukobi između pripadnika ISIS-a, vojnih snaga i sirijskih pobunjenika.

federalna.ba

Možda vam se svidi

avatar