Pridržavajte se ovih pravila i sačuvajte zdravlje: Dijeta protiv raka

Prema ocjenama ruskih stručnjaka, pridržavanje određenih pravila u ishrani, drugim riječima: dijetska prevencija raka – omogućava da se smanji rizik od nastanka malignih tumora u prosjeku 30-50%

„NE“ kancerogenima!

„NE“ kancerogenima!

Da bi se smanjio sadržaj kancerogena koji dospijevaju u organizam s prehrambenim proizvodima, neophodno je:

Kupovati proizvode samo na mjestima gdje se trgovina kontroliše (prodavnice, pijace…), gdje njihov kvantitet i bezbjednost provjeravaju organi sanitarno-epidemiološke službe;

Povrće i voće dobro oprati i odsjeći s njega debeli sloj kore, kao i vrhove korjenastih plodova; poželjno je da krompir kuhate očišćen i ne cjeli, nego isječen na komadiće: s kupusa treba skinuti dva-tri gornja lista; od peršuna i celera za ishranu koristiti samo lišće; povrće kuhati nekoliko minuta, baciti vodu u kojoj se kuhalo, ponovo preliti ključalom vodom i kuhati dok ne bude gotovo.

U životinjskim proizvodima kancerogene supstance koncentrišu se uglavnom u masnoći i zato se preporučuje da se u ishranu uključe što manje životinjske masti, a da se prednost daje nemasnim vrstama mesa. Također, mnogi ruski naučnici smatraju da u hlorisanoj vodi za piće mogu da se otkriju potencijalno opasne supstance koje su sposobne da izazovu rak. Kuhanje vode ne čini je hemijski bezopasnom, nego naprotiv: pri zagrijavanju hlor aktivnije reaguje sa organskim supstancama vode.U radovima ruskih i finskih naučnika otkrivena je jasna zavisnost između duge upotrebe hlorisane pijaće vode i povećanog rizika od raka mliječnih žlijezda i drugih organa. Najjednostavniji načini čišćenja hlorisane vode jesu ostavljenje da odstoji, smrzavanje i otapanje, te filtriranje pomoću filtera za čišćenje vode.

A najbolje je da umjesto hlorisane protočne vode za piće i pripremu hrane koristite flaširanu pijaću vodu.

Pržiti znači nanositi sebi štetu

Kancerogeni mogu da se stvore i u toku pripreme hrane. Tokom prženja na ulju i dimljenja životinjskih proizvoda (posebno mesnih i ribnih) na visokoj temperaturi može doći do potpune promjene proteinskih molekula uz stvaranje benzapirena i toksičnih supstanci koje su sposobne da izazovu mutacije DNK i da posluže kao daktori rizika od nastanka raka.

Pritom, što je viša temperatura pečenja, to se stvara veća količina supstanci štetnih za organizam. U jednom od istraživanja ruski naučnici su otkrili da su žene koje su redovno konzumirale dobro ispečeno meso s hrskavom koricom pet puta češće oboljevale od raka mliječne žlijezde nego one koje više vole kuhano ili umjereno pečeno meso.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply