Prezentacija rada Udruženja ''Prosvjetitelj'' Srebrenica u Kaknju

0

Medžlis islamske zajednice Kakanj u saradnji sa Omladinskim udruženjem MIZ Kakanj organizuje druženje i prezentaciju rada Udruženja ”Prosvjetitelj” Srebrenica. Druženje će se održati u subotu, 07. februara 2015. godine poslije jacija-namaza u mesdžidu Džemata Kakanj II (bivši vatrogasni dom). Na prezentaciji će govoriti osnivači i predstavnici Udruženja, aktivni sudionici trenutnog stanja u manjem bh. entitetu, oni koji su proživjeli genocid.

Udruženje ”Prosvjetitelj” Srebrenica je nastalo u beznađu golgote Srebrenice 1993. godine. Mladi Podrinja sa vjerom u Allaha dž.š. su tada odlučili udariti temelje onom što je Bošnjacima oduvijek nedostajalo, institucija koja ima ideju, misiju i plan kako državu Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake učiniti boljim i jačim. Organizovan je klub koji prerasta u pokret kroz koji se u okruženoj Srebrenici obučava na stotine mladih Srebreničana gdje se ulijeva duhovna i moralna čvrstina tako potrebna u danima patnje i beznađa.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dvadeset godina kasnije, poslije doživljenog genocida, izgnanstva, izbjeglištva i povratka u bosansko Podrinje, Udruženje za afirmaciju univerzalno pozitivnih vrijednosti ”Prosvjetitelj” je registrovano udruženje koje je prepoznatljivo po istim principima na kojim je osnovano. Disciplina, humanost, posvećenost, odricanje odlike su po kojima je udruženje prepoznatljivo u narodu.

 

Osnovni ciljevi Udurženja su:

  1. Reafirmacija porodice kao temeljne institucije u društvu,
  2. Razvijanje ideje i afirmacija svih pozitivnih kulturnih, naučnih, intelektualnih, vjerskih i civilizacijskih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva,
  3. Povezivanje sa drugim udruženjima i humanitarnim organizacijama koje vode brigu o mladima,
  4. Organizovanje dječijih i omladinskih klubova namjenjnih članovima Udruženja,
  5. Usmjeravanje omladine za rad u društveno korisnim aktivnostima,
  6. Uspostavljanje saradnje i implementacija zajedničkih programa sa asocijacijom  i  pojedincima,
  7. Podsticanje i sudjelovanje u stručnom osposobljavanju svojih članova kroz učešće u edukativnim seminarima i savjetovanjima,
  8. Obavljanje i drugih djelatnosti u skladu sa statutom Udruženja.

 Kakanjcima je Udruženje ”Prosvjetitelj” itekako poznato po svom humanom i pomažućem radu. Tim ”Prosvjetitelja” iz Zenice je 05. 01. 2015. godine posjetio porodice stradale u klizištu koje je pogodilo kakanjsko naselje Bare te im uručili novčanu pomoć. Također su 12. 01. 2015. godine ponovo posjetili mještane ovog naselja te im uručili dodatnu pomoć. Udruženje je dalo i veliki doprinos u pomaganju stanovništvu pogođenom poplavama i klizištem u maju 2014. godine.

Udruženje ima 35 timova u Bosni i Hercegovini i 20 timova u dijaspori, a ovo je prilika da se i u našem gradu okupi tim unutar Udruženja ”Prosvjetitelj” koji će raditi na razvijanju i afirmaciji osnovne ideje Udruženja, a to je disciplina, humanost, posvećenost.

10980742_859456310759192_5883211053317342492_n