Prevent preuzeo vodeću tvornicu kuhinja u Njemačkoj s 2.200 radnika!

“Slobodna Bosna” je doznala najvažnije pojedinosti velike akvizicije sarajevske kompanije u Njemačkoj, nakon koje će Prevent potpuno zaokružiti proizvodnu diviziju kućnog namještaja.

Vodeći privatni poslodavac u BiH, Nijaz Hastor i njegova grupacija ASA Prevent, okončali su preuzimanje njemačke tvornice kuhinja Alno, potvrdio je za Slobodnu Bosnu Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa.

Tvornica kuhinja Alno s oko 2.200 radnika spada u red vodećih proizvođača kuhinja u Njemačkoj i sastoji se od tri proizvodne tvornice iz kojih se pokriva lokalno njemačko tržište ali i tržište cijele Evope, osobito Švicarske, Britanije, Francuske, gdje imaju razgranatu prodajnu mrežu i dugogodišnju tradiciju. Alno dnevno proizvede i proda više od 2.500 kuhinja, a svaka je izrađena po narudžbi poznatog kupca, u skladu s njegovim individualnim zahtjevima i željama. Sistem unificirane proizvodnje kuhinja odavno je napušten na zahtjevnom evropskom tržištu, tako da Alno nikada ne proizvede dvije potpuno jednake kuhinjske garniture.

https://www.youtube.com/watch?v=UdDmw6c4UYA

Godišnji promet tvrtke Alno premašuje 550 miliona eura, što je približno jednako cjelokupnom godišnjem izvozu drvoprerađivačke industrije BiH.

Prevent je još prije nekoliko godina ozbiljno zakoračio u biznis s kućnim namještajem. Najprije je preuzeo njemačku tvornicu namještaja Machalke, a godinu kasnije i njemačku tvornicu stolova i stolica Wossner, čiju je proizvodnju u međuvremenu prebacio u BiH (bivša tvornica Sanotaf u Ključu). Preuzimanjem tvornice kuhinja Alno, Prevent je praktično zaokružio kompletnu proizvodnu diviziju kućnog namještaja s ukupno više od 3.000 radnika.

Nakon preuzimanja tvornice Alno, Prevent će objediniti neke proizvodne i prodajne procese kako bi racionalizirao proizvodnju, smanjio troškove i povećao dobit. Računa na sinergijski učinak tri do sada odvojene tvornice, osobito u segmentu prodaje gdje leže velike mogućnosti za racionalizaciju poslovanja.

Naši sagovornici iz Preventa nisu željeli govoriti o cijeni koju je Prevent platio za preuzimanje tvornice Alno, no nesumnjivo se radi o iznosu koji se mjeri u stotinama miliona eura.

Operacija preuzimanja tvornice Alno, kao i prethodne dvije tvornice, Machalke i Wossner, realizirana je preko Preventove firme-kćeri Athabasca Investment d.o.o. Sarajevo.

Podsjećamo, sarajevska firma je potkraj prošle godine ušla u vlasničku strukturu hrvatske tvornice kablova „Elka“ koja će ubuduće poslovati u tijesnoj suradnji sa srodnom firmom iz BiH – Tvornicom kablova Tomislavgrad (TKT), čiji je vlasnik također Prevent.

Na ovaj način Prevent je postao jedan od najvećih proizvođača kablova u Evropi.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne kompanije koja upošljava preko 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Nakon nove akvizicije, broj zaposlenih u Preventu premašit će 15.000 radnika.

Prevent u Bosni i Hercegovini je osnovan 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine, Prevent je upošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokog proizvodnog asortimana na svjetska tržišta.

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija, zapošljava 6.500 radnika u BiH, te je vodeći privatni poslodavac u našoj državi. Pored automobilske industrije, Prevent je sve više prisutan u segmentu metala, modne konfekcije, namještaja, zaštitne opreme, obuće i nautike, bankarstva i osiguranja…

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar