‘Pretučena beba pronađena u kontejneru u Tuzli’: Šta se krije iza fotografije koja kruži Facebookom?

Tvrdnje da se radi o bebi iz Tuzle na svom Facebook profilu je objavio Marinko L., uz fotografije djeteta sa tjelesnim povredana. U opisu fotografije, vrlo nepismeno i konfuzno, navedeno je kako je u Tuzli pronađena pretučena beba, čija je majka uhapšena zbog pokušaja ubistva

Čitateljka portala Raskrinkavanje.ba je prijavila fotografiju koja se pojavila na privatnom Facebook profilu i koja kruži ovom društvenom mrežom, uz tvrdnju da ista prikazuje pretučenu bebu pronađenu u kontejneru. Na fotografiji je zapravo beba po imenu Jacob iz Oregona, a ista datira iz 2016. godine.

Tvrdnje da se radi o bebi iz Tuzle na svom Facebook profilu je objavio Marinko L., uz fotografije djeteta sa tjelesnim povredana. U opisu fotografije, vrlo nepismeno i konfuzno, navedeno je kako je u Tuzli pronađena pretučena beba, čija je majka uhapšena zbog pokušaja ubistva:

Objava Marinka L., Foto: Screenshot

Prva stvar koju smo uradili jeste google pretraga fotografije, kojom se može ustanoviti gdje i kada je fotografija objavljena – piše Raskrinkavanje.

Rezultati pretrage pokazali su da fotografija postoji od 2016. godine. Na njoj nije pretučena beba iz Tuzle, nego Jacob Marbury iz Oregona. Istu je na svom Facebook profilu objavio njegov otac Joshua Marbury, 21. maja 2016. godine, uz tvrdnju da je djetetu povrede nanijela osoba koja ga je čuvala (bejbisiter/ka). O tome su, između ostalih pisali i “NY daily news” i “Oregon live”. Optužnica je na sudu kasnije odbačena.

Objava iz 2016. godine, Foto: Screenshot

Cijela priča, dakle, nema nikakve veze sa Tuzlom. Redakcija Raskrkinjavanja je kontaktirala i Marinka L. sa upitom o izvoru informacije, međutim do trenutka objavljivanja ove analize, nisu dobili odgovor.

Možda vam se svidi

Leave A Reply