Presuda ginekologu: Janjić novčano kažnjen zbog primanja mita

Platila za carski rez

Ginekolog opće bolnice u Gradišci Dragan Janjić osuđen je danas u banjalučkom Okružnom sudu na kaznu od 6.000 maraka, jer je od trudnica uzimao mito kako bi ih porodio.

Presudu je izrekla sudija Snježana Kudrić, koja je istakla da je Janjić osuđen zbog toga što je od Gordane Janjanin uzeo 500 maraka kako bi porodio njenu snahu.

– Osuđen je i zbog toga što je od Veljka Babića uzeo 200 eura kako bi porodio njegovu suprugu. Janjić je oslobođen po četiri tačke optužnice za primanje mita – pojasnila je Kudrićeva.

Dodala je da je Janjić dužan da plati sudske troškove.

Prema optužnici, Janjiću se sudilo da je u šest navrata tražio i uzeo mito od trudnica kako bi obavio porod i tom prilikom im je govorio da će sve biti u redu.

Pristao i na manje

U optužnici je bilo precizirano da je od tih pacijentkinja uzeo ukupno 850 maraka i 200 eura.

U jednom slučaju je tražio 700 maraka od svekrve jedne porodilje, ali kad mu je rekla da ima samo 500, on je pristao i na to.

Branilac Janjića, advokat Jasminka Jovišević, ranije je istakla kako je optužnica zasnovana na hajci bez dokaza.

– Nijednog dokaza osim izjava svjedoka u ovom slučaju nema. Ovdje je riječ o hajci u koju je politika umiješala prste, kao i nadležni ministar – rekla je Joviševićeva.

U ovom slučaju tri od šest svjedoka su izjavili da im je doktor tražio mito, a troje ih je reklo da su mu sami dali novac i da on to nije tražio.

Svjedok Slaviša Kuvalja izjavio je da je dao 50 maraka Janjiću nakon što mu je on tokom razgovora o zdravstvenom stanju njegove trudne supruge kazao da ne bi bilo loše da ga počasti.

Slijepljene novčanice

Svjjedok Jovica Borković potvrdio je da je Janjiću dao 200 KM, ali i naglasio da mu on nije tražio novac.

–  Nakon pregleda trudne supruge razgovarao sam sa Janjićem koji ju je pregledao. Rekao mi je da će sve biti u redu. Planirao sam da ga počastim sa 100 KM, ali kada sam izvukao novac bile su slijepljene dvije novčanice od po 100 KM pa sam ih stavio kod njega, jer me bilo sramota da vraćam jednu – kazao je Borković.

Istakao je da mu je doktor rekao da ne treba novac, ali je novčanice ostavio na njegovom stolu i izašao iz kancelarije.

Janjić je u žižu javnosti dospio nakon što je uzeo 50 KM mita od porodice porodilje Jovane Šinik, koja je kasnije preminula usljed porođajnih komplikacija.

U Gradišci je u novembru 2016. održano i protestno okupljanje zbog smrti ove žene. Brojni građani i porodica zatražili su tada smjenu ginekologa Janjića, tvrdeći da je najveći problem što Jovana nije porođena carskim rezom, iako su ljekari znali da beba ima više od pet kilograma.

Platila za carski rez

Dijana Janjanin kazala je tokom suđenja da je njena svekrva doktoru Janjiću dala 400 ili 500 maraka kako bi njoj bilo bolje i kako bi se porodila na carski rez.

Potvrdila je da je izjavu o davanju novca dala nakon smrti porodilje Šinik, jer je njen stric pitao imali ko da da izjavu u vezi doktora, prenosi Srpskainfo.

Istakla je da je niko nije tjerao da slučaj prijavi i da je mislila da izjavu daje u vezi smrti porodilje.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar