Preminuo je prošle godine, ali njegova životna priča nikad neće biti zaboravljena!

Film ‘Unbroken’ se temelji na životnoj priči Louisa Zamperinija koji se kroz život susretao s nevjerojatnim preprekama, ali svaki put je iz svih situacija izlazio kao pobjednik.

Louis Zamperini preminuo je prošle godine, ali njegova životna priča nikada neće biti zaboravljena.

Već kao devetnaestogodišnjak bio je dio olimpijske ekipe 1936. u Njemačkoj. Iako je utrku na 5000 metara završio osmi, bilo je to dovoljno da osobno Hitleru zapne za oko.

Louis Zamperini (Foto: Getty Images)Louis Zamperini

Ipak, 1941. njegov se život promijenio. Pridružio se američkom ratnom zrakoplovstvu. Tijekom spasilačke misije njegov B-24 srušio se nedaleko Oahua. Osmorica njegovih suboraca izgubili su živote. Svijet je mislio kako je i on poginuo.

Čak je i predsjednik Roosevelt njegovoj porodici poslao pismo sućuti.

Preminuo je prošle godine, ali njegova životna priča nikad neće biti zaboravljena! (Foto: Universal Pictures)

Niko nije imao pojma kako tri preživjela člana posade, među njima i Zamperini, plutaju na oceanu.

47 dana ovaj je trojac preživljavao hraneći se ribom koju su hvatali. Ostim što su se borili s morskim psima, bili su i meta japanskih bombardera. Nakon 33 dana jedan je član preminuo. Zamperini i jedini preostali prijatelj napokon su se dokopali kopna. Međutim, tu njihovim mukama nije bio kraj.

Louis Zamperini i jack OConnell (Foto: Getty Images)Louis Zamperini i glumac Jack O'Connell koji ga je utjelovio u filmu Unbroken

Na njihov užas, postali su zarobljenici japanske mornarice. Do kraja drugog svjetskog rata, premještani su iz zatvora u zatvor gdje su bili maltretirani, mučeni i premlaćivani. Louis nije mogao podnositi kako zlostavljaju njegovog prijatelja, vrlo često je primao udarce umjesto njega. Bio je vođen riječima koje je čuo kao dječak, ‘Voli svog neprijatelja’. Te riječi definirale su mu život.

Ali, Zamperini je preživio i to. Kada se nakon rata vratio u Ameriku bio je to njegov povratak iz mrtvih. Dočekali su ga kao pravog heroja što je i bio.

Po završetku rata se oženio i bio u braku sve do 2001. kada je njegova supruga preminula.

Njegova nevjerojatna priča zaokupila je maštu Angeline Jolie. Angelina i Luis bili su komšije na holivudskim brdima, a tijekom snimanja filma postali su dobri prijatelji. Angelina je bila shrvana kada je Louis preminuo prošle godine.

Za života Angelinu je nazivao ljudskim dinamom. ‘Znam da će ispričati priču na pravi način’, rekao je jednom prilikom.

Angelina je znala da neće biti lako napraviti film dostojan takvog čovjeka. ‘Duboko sam počašćena što imam priliku ispričati Louisovu životnu priču. Učiniti ću sve kako bih njegovu inspirirajuću priču oživjela’, rekla je Jolie prije početka snimanja filma.

Zbog njega (Louisa) sam postala bolja osoba‘, izjavila je Jolie. Dodala je i kako je od Luisa naučila puno toga o životu.

Film ‘Unbroken’ prešao je sva očekivanja kada je u prvom vikendu prikazivanja zaradio preko 46 milijuna dolara. Nominiran je za tri Oscara.

Knjiga istog imena provela je 147 sedmica na listi bestsellera ‘The New York Timesa’.

Izvor:Dnevnik.hr

Možda vam se svidi

Comments are closed.