Preminula sovjetska špijunka, žena koja je spriječila ubistvo Staljina, Čerčila i Ruzvelta

Goar Vartanjan biće sahranjena u petak na moskovskom groblju Trojekurovo pored svog muža, takođe poznatog tajnog agenta, koji je umro 2012. godine, rekao je Sergej Ivanov, portparol ruske Inostrane obavještajne službe (SVR).

Vartanjan je učestvovala u sprečavanju nacističke operacije “Skok u dalj”, čiji cilj je bilo istovremeno ubistvo tokom konferencije u Teheranu 1943. godine sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Džugašvilija – Staljina, američkog predsjednika Frenklina Ruzvelta i britanskog premijera Vinstona Čerčila.

Gevork Vartanjan, odlikovan Ordenom heroja Sovjetskog Saveza, govorio je da je Goar “zaslužna za najmanje dvije od pet krakova njegove zvijezde heroja”, navodi se u saopštenju SVR.

Goar Vartanjan je rođena 1926. godine u tada sovjetskoj Jermeniji, a s porodicom se tridesetih godina preselila u Iran. Sa 16 godina se pridružila jednoj antifašističkoj grupi i od tada je s mužem radila na otkrivanju njemačkih agenata.

Po SVR, “Anita” i “Anri” – što su bili pseudonimi koje su Vartanjanovi koristili, radili su “u ekstremnim uslovima u brojnim zemljama”, a mediji su prenijeli da su to bile i Francuska, Grčka, SAD, Japan, Indija i Kina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, i sam bivši pripadnik sovjetske službe bezbjednosti KGB, posjetio je sjedište SVR u junu 2017. i pohvalio rad tajnih agenata, pa i Vartanjanovih.

Bivši sovjetski agent Mihail Ljubimov je rekao da “konkretan rad Vartanjanovih nikada neće biti otkriven da bi se izbegli politički skandali u zemljama u kojima su supružnici djelovali”, prenio je “Kurir“.

https://www.youtube.com/watch?v=-1v_G8L543A&feature=emb_title

Leave A Reply