“Premijeru, sutra spasite Elektroprivredu Mostar”

Zastupnik u PD Parlamenta FBiH Irfan Čengić danas je postavio zastupničko pitanje Vladi Federacije BiH u vezi sa odlukama koje ugrožavaju poslovanje Elektroprivrede Mostar. Naime, u petak će Skupština Elektroprivrede Mostar usvajati Odluku kojom se cjelokupna godišnja proizvodnja električne energije isporučuje Aluminiju d.d.

Da bi zadovoljila potrebe ostalih kupaca i potrošača Elektroprivreda Mostar će morati kupovati električnu energiju od drugih proizvođača električne energije po tržišnim cijenama. Čengić naglašava da je Aluminij d.d. već dužan oko 150 miliona KM elektroprivredi i da je uvidom u poslovanje Aluminija jasno da Aluminij neće moći isplatiti cijenu ove električne energije te da će nakon toga Elektroprivreda Mostar ostati dužna dobavljaču od kojeg je nabavila električnu energiju.

Ovakva odluka će u potpunosti ugroziti poslovanje Elektroprivrede Mostar čiji će se dugovi morati platiti iz budžeta Federacije BiH ili prodajom dionica Elektroprivrede, nakon što vrijednost tih dionica bude umanjena zbog ovih dugovanja. Još jedna posljedica ove odluke je poskupljenje električne nergije privrednicima i domaćinstvima u Federaciji BiH, istaknuo je Čengić.

„Iako mi je jasno da je za Novalića sve južno od Ivana nebitno i predato, pozivam ga da kao Premijer FBiH zaustavi uništavanje Javnog preduzeća Elektroprivreda Mostar koje je vlasništvo svih građana Federacije BiH. Vlada kao većinski dioničar Elektroprivrede Mostar sutra može zaustaviti donošenje ove odluke koja može ugroziti poslovanje Elektroprivrede Mostar. “ komentariše Čengić.

Također, u zastupničkom pitanju Čengić je tražio informaciju od Vlade FBiH da li je već raspisan tender za kupovinu električne energije od strane Elektroprivrede Mostar za više od 600 GWh za 2019. godinu.

Sjednica Skupštine Elektroprivrede Mostar zakazana je za 21. decembar 2018. godine na čijem dnevnom redu je Prijedlog Odluke o opskrbi električnom energijom Aluminija d.d. Mostar od 01.01.2019. do 31.12.2019. godine s odgodom plaćanja.

U prilogu izjavi možete pogledati zastupničko pitanje i dokumente koji potkrepljuju ove tvrdnje, saopšteno je iz SDP-a.

Možda vam se svidi

avatar