Premijer iz SDA, ministar finansija HDZ, sigurnosti SDS, prometa DF i šef diplomatije PDP

0

Sudeći prema najavama stranačkih lidera koji čine koaliciju na nivou države, nedjelja je dan „D“ za formiranje državne i federalne vlasti.

Na sutrašnjem sastanku u Predsjedništvu BiH, koji počinje u 16 sati, čelni ljudi SDA, DF-a, HDZBiH i Saveza za promjene RS (PDP- SDS) finalizirat će tromjesečne pregovore o raspodjeli ministarskih resora u Vijeću ministara BiH, piše novinska agencija Patria.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Bakir Izetbegović, Željko Komšić, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Mladen Bosić na sastanku održanom u četvrtak načelno su dogovorili kojoj stranci će pripasti koje ministarstvo.

Ono što je za sada sigurno jeste da premijer dolazi iz SDA, ministar finansija iz HDZ-a i ministar vanjskih poslova iz PDP-a, te da će SDS-u pripasti čelne pozicije dva ministarstva- vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i sigurnosti.

Kada je riječ o Izetbegovićevim zahtjevima on je za SDA kadrove tražio ministarstvo pravde, te ministarstvo civilnih poslova za koje je pored odbrane zainteresiran i Čović.

Komšić je izrazio želju da DF-u pripadne mjesto ministra prometa i komunikacija, koje je zanimljivo i Čoviću.

Također, i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice primamljivo je i Čoviću i Izetbegoviću. No, kako su svi jednoglasno poručili da se radi samo o sitnim detaljima, za očekivati je da sutra pred novinarima saopšte stranačku raspodjelu ministarskih resora.

Nakon razgovora o državnom nivou, Čović, Izetbegović i Komšić počet će pregovore o Vladi Federacije BiH.

Ono što se trenutno zna jeste da je sve trojici najzanimljivije ministarstvo energetike, industrije i rudarstva.

Također, u javnosti je već poznato da Čović traži šest pozicija ( 5 hrvatskih i 1 srpsku). Komšić koji je izašao sa zahtjevom za 3 srpske pozicije i jednu iz reda ostalih, poručio je da ukoliko se ispune želje lidera HDZ-a onda DF neće učestvovati u toj vladi.