11.8 C
Kakanj
Petak, 7 Maja, 2021

Prema prvim informacijama kamen usmrtio četvoricu rudara

Na press konferenciji koja je održana u direkciji rudnika Kakanj, a povodom tragedije u jami Begići-Bištrani, novinarima su se obratili federalni rudarski inspektor Ferid Osmanović, direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević, federalni premijer Fadil Novalić i v.d. direktor Rudnika Kakanj Kasim Alajbegović.

Ferid Osmanović, federalni rudarski inspektor saopćio je službene prve podatke o tome šta je utvrđeno tokom uviđaja.

– Rudarska nesreća u jami Begić se desila iza jedan sat poslije ponoći, na oko 105 metara dubine, od površine zemlje. U jami je bilo 28 rudara. Dva su bila raspoređena na vanjske poslove. Na samom gradilištu koje je radilo na izradi rudarske prostorije za smještaj trafo stanice radilo je 7 rudara. Nakon iznenadnog odvajanja stropa, došlo je do pada kamena direktno na radnike, koji su tu bili. Ishod urušavanja kamena su 4 poginula radnika i dva povrijeđena.

Po informacijama, provedene su akcije čete za spašavanje koja je obučena za takve slučajeve, da se ukaže pomoć onima koji nisu direktno bili ugroženi.

I poginuli i povrijeđeni izneseni su iz jame. Jama trenutno ne radi, vrše se istražne radnje o pronalasku uzroka nesreće, istakao je Osmanović.

Kasim Alajbegović, koji je jučer preuzeo funkciju v.d. direktora Rudnika, kazao je da su iza poginulih ostale supruge i petero djece.

– Nesreća se desila u jami koja nije eksploataciona, pored transportnog hodnika, pored treće komore koja se pravila, istakao je Alajbegović.

Bajazit Jašarević je izrazio saučešće porodicama u ime EP BiH.

– U prvih 40 dana rada u EP BiH usaglasili smo koncept podrške rudnicima u F BiH, koji bi značio program hitne pomoći izrade plana investiranja u rudnike, kako bi sve rudnike u koncernu doveli do pozitivnog poslovanja. Želim da istaknem da je sigurnost prioritet i ovaj koncept nema alternativu. Program treba efikasno usavršiti, a za pola godine do godinu bit će novi izgled rundika, istakao je Jašarević.

Federalni premijer Fadil Novalić odmah po saznanju za tragediju prekinuo je sve redovne aktivnosti i stigao u Kakanj kako bi podijelio bol i saučešće sa porodicama, upravom i rudarima.

– Ovdje smo povodom najnemilijeg događaja koji može biti u rudniku. Ovo je najopasniji posao. Imamo veliku historiju nesreća, a volio bih da se to promijeni. Prema prvim saznanjima ovo nije klasična rudarska nesreća. Nesreća je odnijela četiri života i to je prava šteta, a sam pozdrav rudara govori koliko je ovo opasan posao.

Taj pozdrav nažalost, nije bio dovoljan da Muhamed, Mijo, Sejad i Nermin izađu iz jame. Problem će biti mjere koje moramo uvesti, da se ne bi više događale nesreće.

Od 1. septembra imali smo 3-4 sastanka i na svim su bili teme rudnici i najveći problem sigurnost. Vidio sam da je glavni cilj elektroeenergetske politike da se sigurnost podigne na najviši nivo, istakao je Novalić. (Vijesti.ba / NAP)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO