Preko 250 osoba stradalo tokom pravljenja selfija

Istraživači navode da bi broj poginulih mogao da bude još veći, jer se u zvaničnim izveštajima uglavnom ne navode selfiji kao uzrok smrti.

Od 2011. do 2017. godine 259 ljudi je poginulo zbog selfi fotografija, pokazuje istraživanje.

Istraživači Američke nacionalne medicinske biblioteke zato preporučuju da se na mjestima koja mogu biti opasna po život uvedu „zone bez selfija”.

Pod takva mesta spadaju planinski vrhovi, visoke zgrade i jezera, jer je na takvim lokacijama zbog selfija stradalo najviše ljudi.

Kao najčešći uzrok smrti navodi se utapanje, saobraćajne nesreće i pad sa visine.

Česti uzroci smrti tokom pravljena selfija su i udar strujom, požar, vatreno oružje i napad životinje.

Inače, smrti od selfija najčešće su u Indiji, Rusiji, SAD i Pakistanu, a u 72 odsto slučajeva reč je o muškarcima.


Devetnaestogodišnjni Gevin Cimerman pao je u julu sa litice u Novom Južnom Velsu u Australiji, dok je pokušavao da napravi selfi.

Tomer Frankfurter (18) stradao je iz istog razloga dva mjeseca kasnije u Josemiti nacionalnom parku u SAD, a pao je sa visine od 250 metara.

Istraživanje pokazuje i da je broj smrti od selfija u porastu.

Tokom 2011. bile su samo tri vijesti o ljudima poginulim tokom pravljenja selfija, da bi taj broj porastao na više od 90 tokom 2016. i 2017. godine.

Ipak, istraživači ističu da bi stvarni broj smrti od selfija mogao da bude mnogo veći, jer zvaničnici često ne saopšte uzrok smrti.

„Kad neko pogine tokom pravljenja selfija, to često ostane neprijavljeno i to je problem na kojem moramo raditi”, navode oni.

„Na primjer, bilo je saobraćajnih nesreća zbog selfija tokom vožnje”.

„Problem je veoma potcijenjen. Važno je procijeniti o kolikom se problemu zapravo radi i pronaći uzroke, kako bismo mogli da prikladno reagujemo”.

Izvor: BBC News
Foto: Pixabay

Možda vam se svidi

avatar