Predstavnik Jevreja u Hrvatskoj: “Ovdje se izjednačavaju žrtve i koljači”

0

Na skupu sjećanja na Kristalnu noć i nacistički pogrom Židova u Njemačkoj i Austriji 9. novembra 1938. predsjednik Koordinacije židovskih općina RH Ognjen Kraus rekao je u Zagrebu da se želi pokloniti svim žrtvama rasnih zakona i poručio kako se ne smije dozvoliti izjednačavanje ustaštva i antifašizma.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“Tu smo”, ističe, “da se sjetimo Kristalne noći, da se poklonimo svim žrtvama rasnih zakona, da ne dozvolimo izjednačavanje ustaštva i antifašizma i da upozorimo na opasnost od ksenofobije i nacionalizma, koja je pred vratima.”

Kraus je upozorio na porast antisemitizma u Europi – u njemačkom gradu Halleu prije mjesec dana nacisti su oružjem napali sinagogu tijekom velikog židovskog blagdana Jom Kipura, a slični događaji bilježe se i u drugim gradovima i zemljama Europe, piše “Index“.

Ustvrdio je da u Njemačkoj i Austriji, kao ni u bilo kojoj zemlji zapadne Europe, nije moguće relativizirati ili negirati postojanje koncentracijskih logora smrti te izjednačavati žrtve nacizma i antifašizma, sila osovine i savezničkih snaga, ali da je takvo negiranje moguće u Hrvatskoj.

“Danas se i dalje izjednačavaju antifašistički pokret i ustaški pokret, žrtve i koljači. I dalje pseudopovjesničari stvaraju novu povijest Hrvatske, rehabilitiraju NDH. S druge strane, izmišljaju zločine, a predsjednica traži da se ponovno prebroje žrtve koncentracijskog logora smrti Jasenovca. Zašto?” upitao je Kraus.

Hrvatsku stvarnost nazvao je sramotnom te je istaknuo konkretne slučajeve u Hrvatskoj poput mijenjanja povijesti ustaškog dječjeg logora u Sisku i Jasenovcu, tumačenjem kako su to bila prihvatilišta gdje su brinuli za djecu, te sudjelovanja najviših državnih dužnosnika na komemoraciji za žrtve totalitarnih sistema na groblju gdje su stradali pripadnici ustaške i njemačke vojske.

Podsjetio je i na brojna obilježja NDH i nacističke njemačke i napise mržnje prema drugima i drugačijima koji se mogu vidjeti diljem Hrvatske, na fizičke napade te na inicijativu ukidanja obilježavanja Dana antifašističke borbe kao državnog praznika.

U hrvatskim medijima nije spomenut današnji dan – događaj koji označuje početak Holokausta

“Danas u Hrvatskoj ni na jednoj televizijskoj i radijskoj emisiji nije spomenut današnji dan. Događaj koji je od svjetskog značaja i koji zapravo označuje početak Holokausta, odnosno Shoe, i začetak Drugog svjetskog rata, nečega najgorega u povijesti čovječanstva. Čak ni u emisiji ‘Na današnji dan’”, rekao je Kraus.