Predstavnički dom Parlamenta FBiH: Mirsad Zaimović predložen za predsjedavajućeg

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH završila je današnju sjednicu na čijem su dnevnom redu bili prijedlozi za imenovanje novog rukovodstva Doma koji bi trebali biti razmatrani na sutrašnjoj vanrednoj sjednici.

Za novog predsjedavajućeg iz Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) predložen je Mirsad Zaimović, iz Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za dopredsjedavajućeg je predložen Mladen Bošković, a vladajuća većina nije ponudila prijedlog za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda.

– Predsjedavajući Komisije Bošković je tražio da odgodimo sjednicu i rekao da bismo sutra, možda, mogli imati i prijedlog iz reda srpskog naroda s obzirom na to da imamo samo četiri poslanika iz reda srpskog naroda i to tri iz opozicije i jedan iz vlasti. Sutra u 8.30 sati nastavit ćemo s ovom sjednicom – rekao je novinarima član Komisije i poslanik Naše stranke Mirsad Čamdžić.

Šef Kluba poslanika SDP-a BiH i član Komisije Damir Mašić smatra da je izbor novog rukovodstva mogao biti riješen i prije pola godine.

– Zna se ko će biti parlamentarna većina. Imaju sve unutar te većine – pripadnike sva tri naroda. Imaju kvalificiranu većinu da sve to izaberu, te je sve ostalo pravo pitanje što se ovoliko čeka – konstatirao je Mašić.

Naglasio je da unutar Kluba poslanika Koalicije predvođene HDZ-om BiH ima Srbin Goran Opsenica, kojeg regularno može predložiti rukovodstvo Doma bez opozicije.

– Stoga ne vidim nikakvu potrebu da opozicija popunjava njihove redove, a oni imaju kvalificirane ljude za te pozicije. Opsenica je ušao u Parlament kao pripadnik srpskog naroda – kaže Mašić.

Poručio je da Klub SDP-a najvjerovatnije neće podržati rebalans ovogodišnjeg budžeta iz nekoliko razloga koje će obrazložiti na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Podsjećamo, osim izbora rukovodstva, poslanici bi sutra trebali razmatrati predloženi zakon o demobilisanim borcima, kao i rebalans ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH.

– Naša stranka će podržati zakon o demobilisanim borcima iako ima dosta manjkavosti – potvrdio je Mirsad Čamdžić.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar