Predstavljamo učenike generacije kakanjskih srednjih škola

Nakon što su svi maturanti kakanjskih srednjih škola prodefilovali glavnom ulicom našeg grada odlučili smo predstaviti one najbolje.  

Školske dane mnogi će pamtiti samo po lijepim iskustvima i druženjima iz kojih su nikla velika prijateljstva.

Na maturskoj večeri svi su zablistali i potrudili se da izgledaju glamurozno. Matruanti su čvrsto odlučili da ljubomorno čuvaju prijateljstva stečena u klupi i trudiće se, kažu da ih zaštite od različitih životnih puteva na koje će poći, trudeći se da se ponovo sretnu na jednoj od tih raskrsnica.

U Gimnaziji “Muhsin Rizvić” na sjednici Nastavničkog vijeća učenikom generacije proglašen je Adnan Karzić, dok je osamnaest učenika oslobođeno polaganja maturskog ispita a to su: Adnan Karzić, Elma Kevilj, Lejla Hodžić, Emina Bajtarević, Haris Selimović, Natalija Pezer, Armin Begovac, Amina Skopljaković, Ilma Huduti, Amina Merdić, Nedžma Škulj, Kemal Mehić, Semir Sikira, Muamer Berbić, Majra Nemarlija, Anes Čosić, Kerima Delibašić i Ilma Trako.

U Srednjoj tehničkoj školi “Kemal Kapetanović” za učenika generacije proglašen je Irfan Čajo koji je u istoimenoj školi pohađao smjer elektrotehničar. Osim Irfana, od prvog do četvrtog razreda sa odličnim uspjehom iz svih predmeta  završili su: Amna Delibašić, Nerma Topalović, Nedim Mrkonjić, Šejma Kubura i Merima Čaluk,  a odličan opći uspjeh ostvarili su: Ajla Karzić, Sulejmana Gačić, Ahmed Drijenčić, Anel Šabić, Amila Ramić, Naida Mušija, Ilhana Velić, Mersida Kovač i Kemal Delibašić.
Na osnovu ovih rezultata petnaest učenika oslobođeno je polaganja maturskog ispita.

Elma Gadžun – Učenica generacije  Mješovite srednje škole

Elma Gadžun, učenica generacije Mješovite srednje škole

U Mješovitoj srednjoj školi za učenicu generacije proglašena je Elma Gadžun.  Elma je jedina djevojka od navedenih učenika generacije a za naš portal je otkrila, da ne postoji “recept” za titulu učenice generacije već da je potrebno učiti i pratiti nastavu.

Najdraži profesor ?

“Meni su svi profesori bili i ostali dragi, tako da ne bih mogla izdvojiti nekog od njih.”

Šta si naučila u školi što nećeš nikad zaboraviti?

Elma Gadžun, učenica generacije Mješovite srednje škole

“Mnogo toga sam naučila u školi, ali ono najbitnije što sam zapamtila jeste da trebam pošteno da radim svoj posao ali i da završetkom našeg školovanja slijedi novi početak. Tako da samo od nas samih zavisi kako ćemo iskoristiti sve ono što smo naučili tokom školovanja.”

Je li ti žao što napuštaš hodnike i učionice škole?

“Mogu reći da mi već malo nedostaje škola i ta atmosfera.  Ipak mislim da će mi najviše nedostajati moji drugari i drugarice,” rekla je Elma za Kakanj-X.com.

Na naš upit koju poruku bi poslala generacijama koje dolaze iza nje, Elma je odgovorila: “Moja poruka bi bila da svako od njih bi trebao da postavi sebi neki cilj u životu, da slijede svoje snove i da nikad ne odustaju.”

Irfan Čajo – Učenik generacije Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović”

Irfan kao prvi učenik svoje generacije planira upisati Elektrotehnički fakultet u Sarajevu  na Odsjeku za automatiku i elektroniku. Svoju tajnu kako posati učenik generacije potpuno siguran nam je odgovorio da je potrebno mnogo truda u učenju i razumijevanju novih lekcija, aktivnosti na časovima, rješavanje zadataka koji traže više razumijevanja i znanja te sudjelovanje na takmičenjima.

Irfan Čajo – Učenik generacije Srednje tehničke škole “Kemal Kapetanović”

Najdraži profesor ?

“Najdraži profesor mi je moj razrednik Elmin Mušija. Davao nam je savjete i bio nam je podrška tokom sve četiri godine školovanja.”

Šta si naučio u školi što nećeš nikad zaboraviti?

“Najvažnije što sam naučio u školi jeste da treba biti dobar čovjek i pomagati drugima, jer ta dobrota će se nama vratiti kad tad.”

Je li ti žao što napuštaš hodnike i učionice škole?

“S jedne strane mi je žao što se rastajem od škole i prijatelja, ali s druge strane drago mi je što ću krenuti dalje ka novom znanju i novim poznanstvima na fakultetu,” kazao je Irfan za Kakanj-X.com.

Irfan je za generacije koje dolaze poslije njega poslao jako entuzijastičnu poruku: “Generacijama koje dolaze mogu preporučiti da svako treba krenuti za onim što ga interesuje i što voli, jer raditi ono što se voli nije posao nego odmor i ako želite uspjeti morate ići samo naprijed.”

Adnan Karzić – Učenik generacije Gimnazije “Muhsin Rizvić”

 Nakon završene gimnazije Adnan Karzić svoje školovanje kao i Irfan želi nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu. Međutim,  i on smatra da “recept” kako postati učenik generacije ne postoji već da se to stiče postavljanjem određenog cilja, ulaganjem mnogo truda i napora u ostvarivanje istog, te da se to uvijek na neki način isplati.  Kaže kako  put do titule učenika generacije nije bio lak, tu je mnogo odricanja i zalaganja ali zbog toga je stekao i mnogo znanja što ga posebno raduje.

Kao i naše prethodne sagovornike upitali smo ga koji je njegov najdraži profesor, a on je odgovorio: ” Što se tiče samih profesora, zahvalan sam im na tome što su svoje znanje prenijeli na nas učenike, što su imali razumijevanja za sva moja takmičenja. Posebno sam zahvalan profesoru Seadu Deliću i profesoru Muameru Jagodiću.”

Adnan Karzić – Učenik generacije Gimnazije “Muhsin Rizvić”

Šta si naučio u školi što nećeš nikad zaboraviti?

“Gimnazija me naučila da uprkos svim preprekama treba uvijek koračati naprijed, ne odustajati niti u jednom trenutku. Samo na taj način možemo uspjeti,” kazao je Adnan za Kakanj-X.com.

Je li ti žao što napuštaš hodnike i učionice škole?

“Na neki način mi jeste žao što napuštam hodnike i učionice  škole, ipak me mnoge uspomene i prijateljstva vežu za tu školu, ali sam također svjestan da moram nastaviti dalje i da je ta škola bila samo jedna stepenica više u mom životu.”

Za generacije koje dolaze iza njega Adnan je poručio: “Budućim generacijama bih poručio da budu vrijedni, da se bore kroz život, da više pažnje posvete učenju jer je obrazovanje ključ uspjeha i jedini način da promijenimo stanje u našoj divnoj domovini.

Redakcija Kakanj-X.com maturantima želi mnogo sreće  u daljem školovanju  i radu.

 

(Kakanj-X / E. Fejzović)

Možda vam se svidi

Leave A Reply