Predškolska djeca u BiH sve neaktivnija i gojaznija

Rada Perić, specijalista pedijatar u Domu zdravlja Bijeljina, kaže da je uočen sve veći broj pretile djece na sistematskim pregledima.

“Brz način života i nepoštovanje redovnih obroka dovode do porasta gojaznosti kod djece svih uzrasta, pa tako i ovog ranog školskog uzrasta. Smatram da školski plan i program nisu prilagođeni pravilnoj ishrani kod djece. Djeca često gladna odlaze u školu pa umjesto da imaju za užinu voćku ili keks, ona u školi jedu u pekari ili nešto od brze hrane”, objasnila je Perićeva.

Dodaje da su česti problemi i sa ravnim stopalima, kao i sa vidom.

“Gubitak vida kod djece je u porastu. Često se susrećemo sa slabovidom ili dalekovidom djecom”, rekla je Perićeva.

Naglašava da je evidentan porast pokvarenih zuba kod djece.

“Stomatolozi u našem domu zdravlja upozoravaju da djeca zbog nezdrave ishrane sve češće imaju izuzetno loše zube”, kazala je Perićeva.

U Domu zdravlja Banjaluka kažu da je sistematski pregled još u toku, ali da su do sada uočeni problemi sa tjelesnom težinom, lošim tjelesnim držanjem, kao i deformitetima grudnog koša.

“Na sistematskom pregledu takođe smo uočili i poremećaje vida, govora, ali i ponašanja kod djece ovoga uzrasta”, rekli su u Domu zdravlja Banjaluka.

U Domu zdravlja Mostar kažu da se ljekari na sistematskim pregledima djece najčešće sreću da problemima vezanim za razvoj lokomotornog sistema.

“Često nalazimo skolioze i kifoze kičme te nešto rjeđe ravna stopala. Ove nepravilnosti najčešće su povezane sa smanjenom tjelesnom aktivnošću i takozvanim sjedelačkim načinom života uz računar, televizor i u školskoj klupi”, kazali su u ovom Domu zdravlja.

Dodaju da su, pored toga, primijetili da ovakav način života dovodi i do gojaznosti.

“Uz ovakav način života javlja se i sve veća pretilost kod djece, a na to dosta utiče i nepravilna ishrana bogata ugljikohidratima. Djeca sve češće pribjegavaju brzoj hrani, picama ili kiflama”, objasnili su u Domu zdravlja Mostar.

Pored ovih problema, doktori u Mostaru često se susreću sa alergijama na kontaktne i inhalacione alergene kod djece,prenose Nezavisne

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar