Predsjedništvo BiH će zakazati vanrednu sjednicu o migrantima

Predsjedništvo BiH zahtijeva od Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi informaciju o stanju u oblasti migracija, nakon čega će zakazati vanrednu sjednicu

Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine zahtijeva od Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana dostavi informaciju o stanju u oblasti migracija, prenosi Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH je na današnjoj redovnoj sjednici izrazilo nezadovoljstvo činjenicom da Vijeće ministara BiH, iako je traženo od njega, do danas nije dostavilo informaciju te traži da se to učini u roku od sedam dana.

“Predsjedništvo BiH će po dobijanju informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH zakazati vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH”, navodi se u saopštenju.

Između ostalog, Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Pariškog foruma mira Pascala Lamya za učešće na Drugom pariškom forumu, koji će biti održan od 11. do 13. novembra 2019. godine u Parizu. Delegaciju BiH će predvoditi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Boruta Pahora za posjetu Republici Sloveniji 4. i 5. decembra 2019. godine.

Takođe je prihvatilo poziv za učešće na panelu na visokom nivou “Perspektiva mladih u multilateralizmu” u okviru Generalne konferencije UNESCO-a, koja će biti održana 12. novembra 2019. godine u Parizu. Bosnu i Hercegovinu će predstavljati ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne komisije BiH za UNESCO Adil Osmanović.

Dogovoreno je da će Predsjedništvo BiH pozvati predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena i predsjednika Crne Gore Milu Đukanovića u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv predsjednika Narodne Republike Kine Xia Jinpinga upućen članovima Predsjedništva BiH za učešće na Samitu Centralne i Istočne Evrope, koji će biti održan 15. i 16. aprila 2020. godine u Pekingu.

Takođe, Predsjedništvo je usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za period I – VI 2019. godine.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju nekoliko sporazuma, među kojima je i sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji Projekta autocesta/brza cesta Sarajevo – Beograd – Sarajevo.

Donijeta je i odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske o međunarodnom cestovnom prijevozu, kao i Sporazuma o međusobnoj naučnoj i tehničkoj saradnji u oblasti fizike visokih energija između Bosne i Hercegovine i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN).

Predsjedništvo BiH je odobrilo zaključivanje Memoranduma o saradnji između Centralne izborne komisije BiH i Državne izborne komisije Republike Slovenije o saradnji u oblasti izborne administracije.

Izvor

Možda vam se svidi

Leave A Reply