Predsjednik RSE Jamie Fly: Nezavisnim medijima protiv dezinformacija

“Nije mi poznato da je iko smislio ultimativno rešenje za suprotstavljanje bilo kojoj kampanji dezinformacija, bila ona ruska ili nečija druga. Vjerujemo da imamo značajnu ulogu time što predstavljamo nezavisni, objektivni glas jer kampanja dezinformacija, posebno ruska, može imati uspjeha samo kada nema glasa nezavisnih medija”, kaže Jamie Fly (Džejmi Flaj), predsjednik Radija Slobodna Evropa (Radio Free Europe/Radio Liberty).

RSE: Šta vam govore saznanja koja imate o ovom delu Evrope, o Zapadnom Balkanu i, konkretno, o Srbiji, pre svega u pogledu toga do koje mere je to slobodno, odnosno, neslobodno društvo?

Fly: Ono što sam zapazio tokom svog kratkog boravka u Beogradu jeste da ovaj deo sveta deli mnogo izazova koji postoje u mnogim zemljama u kojima je prisutan RSE. U medijskom prostoru, posebno, na sceni su fragmentirana tržišta i igrači sa različitim agendama, koji pokušavaju da plasiraju ponekad objektivne vesti i informacije, ali neretko i teorije zavere i propagandu. Imamo posla i sa medijima koji su u nekoj formi povezani sa vladom preko privatnih interesa koji podržavaju vlast, koji se postavljaju kao njeni branioci, umesto da budu objektivni komentatori vladinih politika, spremni da predstavnicima vlasti postavljaju teška pitanja.

Mnoge zemlje pokušavaju da utiču na političke događaje ovde, uključujući sada i Kinu, koja očigledno nastupa preko svojih velikih investicija, ali koja, dugoročnije posmatrano, želi da privuče ovaj region kao deo svog globalnog strateškog projekta “Pojas i put”.

Dakle, reč je o vrlo kompleksnoj seriji izazova za demokratiju sa kojima se Srbija suočava, ali oni su, kao što sam pomenuo, slični onima koje prepoznajemo i u drugim delovima sveta. Posebno se to odnosi na oblast medija, na to kako se mediji uklapaju u širi politički sistem, odnosno, šta je njihova prava odgovornost u tom sistemu.

RSE: Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je pre tri dana da Rusija ne pravi problem Srbiji kad je reč o njenom putu u EU, ali da se protivi ulasku zemlje u NATO. Kako to komentarišete?

Fly: Mislim da je to odluka koju na kraju moraju da donesu građani Srbije, oni su ti na kojima je da odluče gde vide svoju budućnost.

Trenutno, koliko ja razumem, predstoji najneposrednija debata o daljem širenju Evropske unije, a u ovom trenutku imamo vrlo vruću raspravu u mnogim prestonicama članica EU o budućnosti same Unije, o tome kakvu EU njene članice žele, koliki stepen integracije treba da bude između zemalja-članica, a onda, u vezi sa svim tim, i o tome koliko otvoren taj evropski blok treba da bude prema prijemu novih kandidata.

Možda vam se svidi

Leave A Reply